Alexei Navalniî, mesaj de pe patul de spital. Opozantul rus s-a fotografiat alături de familie (GALERIE FOTO)

foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Alexei Navalniî, principalul opozant al regimului de la Kremlin, care a ajuns în spital în comădupă ce ar fi fost otrăvit, se simte din ce în ce mai bine și chiar a postat o fotografie alături de familie și un mesaj pentru cei care îl susțin.

Mesajul lui Alexei Navalniî de pe patul de spital

Navalniî a precizat că a făcut un pas important în recuperare, respiră singur, iar luninu a mai avut nevoie de nici un aparat și nici tub care să-l ajute să respire. Bărbatul a postat o fotografie din rezerva sa de spital din Berlin, unde familia l-a vizitat.

„Bună, suntNavalniî! Încă nu pot să fac nimic, dar ieri am respirat singur toată ziua. Nu mai folosesc niciun ajutor exterior, nici tubul care îmi era montat în gât. Este un proces pe care îl subestimăm”, a scris politicianul pe Instagram.

Starea lui Aleksei Navalnîi continuă să se îmbunătățească, spuneSpitalul Charité

Potrivit comunicatului emis de Spitalul Charité, pacientul a fost scos cu succes de la ventilare mecanică, iar în prezent este în stare de mobilizare și este capabil să coboare din pat pentru perioade scurte de timp.

Decizia de a dezvălui publicului detalii despre starea a lui Alexsei Navalnîii a fost luată în urma consultărilor cu pacientul și soția sa, au mai precizat reprezentanții Spitalului Charité.

Cum a fost otrăvitAlexei Navalnîii

În vârstă de 44 de ani, criticul Kremlinului a început să se simtă rău în timp ce călătorea cu avionul din Siberia, spre Moscova, astfel că aeronava a fost nevoită să aterizeze de urgență. Internat inițial într-un spital din Omsk, Aleksei Navalnîi a fost transportat în cele din urmă la Spitalul Charité din Germania.

Cazul Navalnîi s-a complicat odată cu anunțul autorităților germane – confirmat între timp de guvernul federal – potrivit cărora opozantul rus ar fi fost otrăvit cu o substanță de tip Novichok, agentul neurotoxic căruia îi cădea victimă și fostul agent dublu Serghei Skripal, în ceea ce a rămas în mentalul colectiv drept primul atac cu o astfel de „armă” pe teritoriul Europei postbelice.

Poliția rusă anunța că vrea să îl interogheze pe Navalnîi și să participe la ancheta autorităților germane

Cu câteva zile în urmă, pe fondul știrilor că Aleksei Navalnîi se simte ceva mai bine, poliția rusă a anunțat că dorește să îl interogheze pe activistul anticorupție, precum și să asiste partea germană la ancheta pe care o desfășoară.

Poliția siberiană pentru transporturi, care se ocupă de ancheta preliminară și care a reconstituit mișcările lui Navalnîi, a anunțat printr-un comunicat de presă că Federația Rusă pregătește o solicitare formală pentru ofițerii săi și un „expert”, care să îi dubleze pe anchetatorii germani.

Poliția rusă susține că, în urma informațiilor potrivit cărora Navalnîi a ieșit din comă, ofițerii ar putea „pune întrebări adiționale și clarificatoare” și să fie prezenți pe măsură ce „colegii germani desfășoară activitățile de investigație cu Navalnîi, medici și experți”.

În ciuda faptului că mai multe voci din spațiul occidental au sugerat că establishment-ul rus s-ar putea afla în spatele atacului,Kremlinul a denunțat tentativele de a pune otrăvirea pe seama statului rus drept „absurde” și a subliniat că dorește să afle ce s-a întâmplat cu adevărat.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, declara că există o „șansă substanțială” ca ordinul de otrăvire a disidentului să fi venit de la „oficiali ruși de rang înalt” – o acuzație pe care Kremlinul a respins-o drept „inacceptabilă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)
20:52 - Ilie Bolojan: Trebuie să discutăm deschis despre un singur candidat al coaliției la prezidențiale. Eu nu îmi doresc să candidez
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”