Alexei Navalniî, principalul opozant al regimului de la Kremlin, care a ajuns în spital în comădupă ce ar fi fost otrăvit, se simte din ce în ce mai bine și chiar a postat o fotografie alături de familie și un mesaj pentru cei care îl susțin.
Navalniî a precizat că a făcut un pas important în recuperare, respiră singur, iar luninu a mai avut nevoie de nici un aparat și nici tub care să-l ajute să respire. Bărbatul a postat o fotografie din rezerva sa de spital din Berlin, unde familia l-a vizitat.
„Bună, suntNavalniî! Încă nu pot să fac nimic, dar ieri am respirat singur toată ziua. Nu mai folosesc niciun ajutor exterior, nici tubul care îmi era montat în gât. Este un proces pe care îl subestimăm”, a scris politicianul pe Instagram.
Potrivit comunicatului emis de Spitalul Charité, pacientul a fost scos cu succes de la ventilare mecanică, iar în prezent este în stare de mobilizare și este capabil să coboare din pat pentru perioade scurte de timp.
Decizia de a dezvălui publicului detalii despre starea a lui Alexsei Navalnîii a fost luată în urma consultărilor cu pacientul și soția sa, au mai precizat reprezentanții Spitalului Charité.
În vârstă de 44 de ani, criticul Kremlinului a început să se simtă rău în timp ce călătorea cu avionul din Siberia, spre Moscova, astfel că aeronava a fost nevoită să aterizeze de urgență. Internat inițial într-un spital din Omsk, Aleksei Navalnîi a fost transportat în cele din urmă la Spitalul Charité din Germania.
Cazul Navalnîi s-a complicat odată cu anunțul autorităților germane – confirmat între timp de guvernul federal – potrivit cărora opozantul rus ar fi fost otrăvit cu o substanță de tip Novichok, agentul neurotoxic căruia îi cădea victimă și fostul agent dublu Serghei Skripal, în ceea ce a rămas în mentalul colectiv drept primul atac cu o astfel de „armă” pe teritoriul Europei postbelice.
Cu câteva zile în urmă, pe fondul știrilor că Aleksei Navalnîi se simte ceva mai bine, poliția rusă a anunțat că dorește să îl interogheze pe activistul anticorupție, precum și să asiste partea germană la ancheta pe care o desfășoară.
Poliția siberiană pentru transporturi, care se ocupă de ancheta preliminară și care a reconstituit mișcările lui Navalnîi, a anunțat printr-un comunicat de presă că Federația Rusă pregătește o solicitare formală pentru ofițerii săi și un „expert”, care să îi dubleze pe anchetatorii germani.
Poliția rusă susține că, în urma informațiilor potrivit cărora Navalnîi a ieșit din comă, ofițerii ar putea „pune întrebări adiționale și clarificatoare” și să fie prezenți pe măsură ce „colegii germani desfășoară activitățile de investigație cu Navalnîi, medici și experți”.
În ciuda faptului că mai multe voci din spațiul occidental au sugerat că establishment-ul rus s-ar putea afla în spatele atacului,Kremlinul a denunțat tentativele de a pune otrăvirea pe seama statului rus drept „absurde” și a subliniat că dorește să afle ce s-a întâmplat cu adevărat.
Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, declara că există o „șansă substanțială” ca ordinul de otrăvire a disidentului să fi venit de la „oficiali ruși de rang înalt” – o acuzație pe care Kremlinul a respins-o drept „inacceptabilă”.