Analist moldovean: „Am putea ruga România și NATO să apere spațiul aerian al Republicii Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere singur în fața agresiunii rusești”

Analist moldovean: „Am putea ruga România și NATO să apere spațiul aerian al Republicii Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere singur în fața agresiunii rusești”
Rămășițele unei rachete rusești doborâte de sistemul antiaerian ucrainean au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Captură video Nord News YouTube

Un analist din Republica Moldova susține că guvernul de la Chișinău ar trebui să ceară ajutor României sau NATO pentru apărarea spațiului aerian al țării sale. Asta pentru că rachetele folosite de ruși pentru a lovi în Ucraina sunt vechi, deci imprecise, și există un mare pericol ca unele să lovească Republica Moldova.

De altfel, luni dimineață a apărut informația că o rachetă rusă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității moldovene Naslavcea. Ulterior, autoritățile au stabilit că a fost vorba de rămășite ale unei astfel de rachete. Nimeni nu a fost rănit, dar geamurile caselor din zonă au fost sparte.

Nicolae Negru: Am putea ruga România și NATO să apere spațiul nostru aerian

„Acest incident confirmă ceea ce spuneam anterior, că atunci când arde casa vecinului trebuie să te păzești și tu, pentru că focul se poate răspândi și spre ograda ta. Ne aflăm în bătaia rachetelor rusești – în orice clipă poate ajunge o rachetă și la noi mai ales că rachetele de mare precizie se cam termină în Rusia și ei apelează la rachete mai vechi, care nu sunt atât de precise și pot să zboare uneori nu acolo unde sunt îndreptate”, a declarat analistul moldovean Nicolae Negru, potrivit Radio Chișinău.

Cum Republica Moldova nu are mijloace de apărare aeriană, țara ar trebui să ceară ajutor de la România și NATO, consideră acesta.

„Noi nu avem mijloace de apărare. Ar trebui să ne adresăm la cei care au și ne pot ajuta. E vorba în primul rând de România, de NATO, să îi rugăm să încheiem un acord cu ei prin care să fie aparat spațiul aerian al Rep. Moldova. Noi ne considerăm neutri dar neutralitatea noastră nu este respectată și atunci guvernarea noastră trebuie să facă tot posibilul să apere suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Rep. Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere de unul singur în fața agresiunii rusești”, a mai spus Negru.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine marți în România. Vizita are loc și în contextul unei profunde crize energetice cu care se confruntă țara sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`