Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la solidaritate și cooperare în cadrul Uniunii Europene în timpul unui discurs susținut în Bundestag, în timp ce Germania se pregătește să preia președinția Consiliului UE.
Condamnând abordările „naționaliste” ale pandemiei, Merkel a spus că Europa trebuie să lucreze împreună, potrivit euronews.com.
„Europa are nevoie de noi, întrucât noi avem nevoie de Europa”, a spus Merkel, adăugând că nu a fost doar un proiect istoric, ci unul care ne „conduce spre viitor”.
Ea a cerut statelor membre europene să nu se „compromită” într-un discurs pronunțat cu doar o zi înaintea unui summit european.
Merkel speră să se ajungă la un acord între lideri europeni pentru un pachet de recuperare COVID-19 în această vară.
Există un fond de 750 de miliarde de euro, care include subvenții de 500 de miliarde de euro și împrumuturi acordate către statele membre.
Însă unele guverne din UE au îngrijorări cu privire la acest fond de relansare. „Nu trebuie să permitem ca pandemia să conducă la deriva perspectivelor economice ale statelor membre ale UE, slăbind piața internă, un element de bază al Europei”, a declarat Merkel.
„Vom lucra cu determinare împotriva pericolului unei rupturi profunde permanente în Europa.”
Germania va prelua președinția rotativă a Consiliului UE începând cu 1 iulie, moment în care UE se confruntă cu „cea mai mare provocare din istoria sa”, a declarat Merkel.
De asemenea, cancelarul german a stabilit priorități pentru cele șase luni la președinția Consiliului UE.
Merkel a spus că a susținut o „tranzacție ecologică” și a dorit ca neutralitatea climatică a Europei să fie obligatorie până în 2050, precum și modificări ale obiectivelor prevăzute pentru 2030. De asemenea, a solicitat ca Europa să devină Europa suverană din punct de vedere tehnologic și digital.
Președinția Germaniei a Consiliului UE se va concentra, de asemenea, pe politica externă.
Merkel a spus că lumea are nevoie de „vocea puternică a Europei pentru protecția demnității umane, a democrației și a libertății”.
Aceasta include parteneriatul suplimentar cu țările africane și „dialogul deschis” privind statul de drept și protecția climei cu China.
Fondul în valoare de 750 miliarde euro va fi împărțit în 500 de miliarde de euro – granturi și 250 miliarde de euro – credite.Șefa Comisiei Europene a ajuns la aceste cifre după ce a combinat propunerile venite, pe de o parte, de laFranța și Germania, și pe de alotă parte, de la Olanda, Danemarca și Austria.
Astfel, Italia și Spania, țările europene cele mai afectate de pandemia deCOVID-19ar urma să primească, 153, respectiv 149 de miliarde de euro, sub formă de granturi și credite. Germania, țara care contribuie cu cei mai mulți bani la acest fond, va primi 185 de miliarde de euro, în timp ce Franța – 130 de miliarde.
Polonia ar urma să încaseze 64 de miliarde de euro, iar Ungaria va primi 15 miliarde de euro.
De asemenea, printre principalii beneficiari se numără și România.
Ursula von der Leyen a declarat, miercuri, că granturile vor fi alocate în baza unor criterii care vor fi stabilite de Comisia Europeană, în funcție de cât de mult a avut de suferit fiecare stat de pe urma pandemiei deCOVID-19.
De altfel, șefa Executivului comunitar încearcă de săptămâni întregi să vină cu un plan care să răspundă crizei generate în Uniunea Europeană de pandemia decoronavirus. Planul de relansare economică va constitui astfel partea centrală a răspunsului oferit de UE la criza cu care statele europene se confruntă în acest moment. Noulcoronavirusa făcut zeci de mii de victime la nivel european și a provocat grave probleme economice, cele mai afectate state estimând că vor înregistra o scădere economică de până la 10% în acest an.