Austria a confirmat oficial că e gata să relaxeze vetoul pentru un Schengen aerian, cu condiții. Gerhard Karner: Solicitanții de azil din Afganistan și Siria ar trebui transferați în România și Bulgaria cu autobuzul, cu trenul, în orice mod

Austria a confirmat oficial că e gata să relaxeze vetoul pentru un Schengen aerian, cu condiții. Gerhard Karner: Solicitanții de azil din Afganistan și Siria ar trebui transferați în România și Bulgaria cu autobuzul, cu trenul, în orice mod
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Florian Wieser

Ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner, a confirmat public că este gata să relaxeze vetoul Austriei în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu traficul aerian, relatează Puls24.at.

Austria, gata să primească România și Bulgaria într-un Schengen aerian, cu condiții

În schimbul unei relaxări de veto pentru un „Air Schengen”, adică o circulație liberă prin intermediul transportului aerian, ministrul Gerhard Karner cere o protecție mai strictă a frontierelor și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.

„Acum este rândul Comisiei Europene”, a mai spus ministrul de interne în intervenția de la televiziunea publică austriacă O1.

El a precizat că deja a transmis Comisiei Europene o serie de solicitări, cerând „triplarea numărului de ofițeri de poliție de frontieră și o actualizare tehnică” a poliției de frontieră, în special la frontierele dintre Bulgaria și Turcia, respectiv România și Serbia. Abia apoi va fi de acord cu Schengenul aerian pentru români și bulgari.

„Ideea este că avem nevoie de progrese în zona de protecție a frontierei externe a UE”, susține Gerhard Karner.

Frontierele terestre ar urma să își păstreze același statut, ceea ce înseamnă că România și Bulgaria nu ar fi în mod oficial membre ale zonei Schengen.

În interviul pentru O1, Gerhard Karner a spus și că solicitanții de azil din Afganistan și Siria ar trebui transferați în România și Bulgaria „cu autobuzul, cu trenul, în orice mod”.

Marcel Ciolacu, care a jucat un rol important în deblocarea negocierilor, susține că în baza actualului mecanism european nu au existat solicitări de azil în România din partea afganilor și sirienilor.

„Acela e un mecanism, deja este un mecanism european. N-am văzut nicio solicitare, de când este acest mecanism european de sirieni și afgani, care să vrea să locuiască în România. Presupun că nu putem să îi forțăm”, a declarat premierul român.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`