Guvernul Karl Nehammer al Austriei a transmis presei din țara sa că își menține vetoul împotriva intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen, în ciuda rezoluției pe care a votat-o recent Parlamentul European. Ziarul TAZ a acuzat partidul cancelarului austriac că „se izolează în UE”. transmite G4Media.ro.
Poziția exprimată de Viena pentru ziarul austriac TAZ vine în prefațarea vizitei pe care o va efectua cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pentru a discuta cu Karl Nehammer inclusiv despre subiectul Schengen.
TAZ reconfirmă că atât România, cât și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile de aderare la Schengen de ani de zile. Totodată, jurnaliștii austrieci au amintit că, după vetoul dat de guvernul austriac la votul exprimat în Consiliul JAI pe 8 decembrie, au existat apeluri la boicotarea companiilor austriece, ambasadorul austriac la București a fost convocat la discuții, iar Viena a fost criticată de jumătate de Europă. Tot atunci, România luase decizia de a-și rechema în țară ambasadorul din Austria – o decizie inversată între timp.
Primind o întrebare de la TAZ, Cancelaria Federală de la Viena a confirmat că își menține votul negativ și susține că subiectul Schengen nu ține de politica de partid, ci de politica de securitate. Guvernul Karl Nehammer spune că protecția frontierelor nu funcționează și că, altfel, nu s-ar putea explica de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu au fost înregistrați anterior în niciun alt stat UE.
Este „dreptul și, probabil, și datoria fiecărui stat membru să își reprezinte interesele naționale”, susține guvernul austriac.
Pe de altă parte, TAZ a remarcat că guvernul austriac a trecut cu vederea faptul că premierul ungar Viktor Orban, unul dintre principalii aliați ai partidului de guvernământ OVP, a lăsat pur și simplu să treacă marea majoritate a migranților ilegali în Austria.
Pentru OVP, problema migrației „ilegale” a fost tema dominantă în cele patru rânduri de alegeri regionale din 2023, dar strategia de a obține voturi de la FPO nu a dat roade. OVP a pierdut aproape 10% și majoritatea absolută în Austria Inferioară.