Un program de testare a aproape 22 de milioane de locuitori, anularea ceremoniilor de nuntă şi a spectacolelor, închiderea sălilor de sport – Capitala Chinei, Beijing, se teme de un lockdown asemănător celui impus la Shanghai, relatează AFP.
Din luna martie, China se confruntă cu un focar epidemic ce afectează, în diferite grade, mai multe provincii. Ţara răspunde printr-o strategie zero COVID-19, ce constă înt-un program de testare în masă și carantinare.
Cel mai afectat oraș este Shanghai, care a anunţat marţi alte 52 de decese şi aproximativ 17.000 de noi cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore. Cei 25 de milioane de locuitori se află sub lockdown strict de la începutul lunii aprilie. Unele persoane au dificultăţi în a obţine alimente şi mulţi se tem că, în cazul în care sunt testaţi pozitiv, vor fi trimişi în centre colective de carantinare.
Autorităţile de la Beijing desfăşoară o campanie de testare care s-a extins marţi în 12 dintre districte ale oraşului pentru a depista cât mai repede persoanele infectate.
China a decis să înăsprească măsurile anti-COVID, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare. Totuși, la nivel mondial, China este recunoscută pentru politica s-a „0 COVID” pe care a implementat-o în cursul pandemiei.
După ce inițial s-a recurs la testarea în masă a populației, China vine cu noi măsuri anti-COVID în Shanghai. Începând de sâmbătă, aproape toți cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai au fost izolați în cursul zilei de sâmbătă.
În capitala economică a Chinei s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare, iar în acest context autoritățile au impus noi măsuri. Totuși, acestea sunt privite cu teamă de populație, în special de părinții care se tem că vor fi separați de copiii lor.
Mai multe centre culturale din Shanghai au fost închise și transformate în centre de carantină în ultimele zile, iar oamenii se tem că aici ar putea fi izolate persoanele care sunt testate pozitiv pentru SARS-CoV-2.
Părinții se tem că vor fi izolați de copiii lor, în cazul în care vor fi diagnosticați cu COVID-19, notează Agerpres. Cei mai mulți dintre cetățeni și-au exprimat nemulțumirea, potrivit AFP, cu privire la măsură.
Mai exact, este vorba despre adulți ai căror copii sunt cu adevărat mici, având vârste chiar și de câteva luni.
„Fiica mea nu are nici măcar patru luni. Dacă va fi testată pozitiv, va fi plasată singură în carantină”, a declarat o femeie din Shanghai.
Teama lor vine după ce autoritățile chineze au anunțat că vor oferi ajutor părinților care stau cu copiii și sunt diagnosticați cu SARS-CoV-2.