Brazilia a confirmat oficial peste 1 milion de cazuri de COVID-19, dintre care circa 55.000 doar vineri, și este a doua națiune a lumii care depășește acest prag psihologic. Autoritățile statului latinoamerican au raportat, până în prezent, aproape 50.000 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus, potrivit Deutsche Welle.
Potrivit CNN, pandemia de coronavirus se răspândește rapid și nu dă semne de încetinire, în condițiile în care majoritatea orașelor din Brazilia au relaxat restricțiile de carantină și încep redeschiderea restaurantelor, a magazinelor și a altor activități economice non-esențiale.
Mulți experți sunt de părere că Brazilia ar putea depăși SUA ca număr de îmbolnăviri și să devină, astfel, cea mai lovită națiune de pe glob în contextul crizei COVID-19. Chiar și așa, președintele Jair Bolsonaro consideră că noul coronavirus nu este o amenințare și continuă să pună la îndoială autoriățile medicale de pe scena internațională, acuzându-și rivalii politici că încearcă să îi discrediteze mandatul.
Primul caz de COVID-19 din Brazilia era confirmat în 26 februarie, dar se credea că este vorba despre o îmbolnăvire izolată a unui om ce revenise din Italia, în Sao Paulo, deja bolnav. O lună mai târziu, statul latinoamerican se apropia de 3.000 de pacienți depistați cu infecție cu coronavirus, iar bilanțul deceselor era undeva la 77.
La acel moment, Jair Bolsonaro compara virusul cu o „mică gripă” și susținea că brazilienii sunt imuni la virus: „Nu se îmbolnăvesc de nimic… au deja anticorpii care împiedică răspândirea”. El reitera că, cel mai probabil, cetățenii țării sunt imuni la această boală infecțioasă, într-o conferință de presă susținută în 26 martie la reședința prezidențială.
Situația s-a deteriorat rapid, iar în curând Brazilia avea să devină un nou focar al pandemiei de coronavirus. Până în 8 aprilie, autoritățile braziliene depistau deja peste 15.000 de cazuri de COVID-19 și 800 de decese.
Cu toate acestea, președintele Jair Bolsonaro sublinia că măsurile de distanțare socială și de carantină, pe care le-au impus autorități locale și regionale în orașele mari, precum Rio de Janeiro și Sao Paulo, vor cauza mai mult rău decât virusul în sine, împingând țara spre o criză economică.
„Problema șomajului, problema unei economii care nu mai funcționează. Nu putem lăsa acest efect advers al luptei cu virusul să facă mai mult rău decât boala în sine”, afirma Bolsonaro.
Una peste alta, noul coronavirus SARS-CoV-2 a continuat să se răspândească în Brazilia, fiind unul dintre factorii ce ar fi determinat Organizația Mondială a Sănătății să afirme că America de Sud este „noul epicentru al pandemiei”.