Papa Benedict al XVI-lea a decedat pe 31 decembrie anul trecut. Cei cinci veri germani ai acestuia sunt moștenitorii banilor pe care acesta îi avea în conturile sale.
Drepturile de autor din cărțile Papei Benedict al XVI-lea vor ajunge la Fundația Ratzinger, obiectele personale fiind împărțite între colaboratorii săi, așa cum a lăsat scris.
Anunțul despre împărțirea averii a fost făcut de secretarul său personal, monseniorul Georg Gaenswein: „Am crezut că avea două rude, doi veri, dar sunt cinci”, a declarat acesta.
„Acum, prin lege, trebuie să le scriu verilor, care sunt rudele cele mai apropiate, și de asemenea trebuie să le spun, prin lege: acceptați moștenirea sau nu o acceptați”, a mai adăugat el.
Moștenitorii averii ar putea renunța la primirea banilor, întrucât aceștia „ar risca să fie implicați într-un proces de despăgubiri inițiat în Germania împotriva lui Benedict al XVI-lea pentru acuzația de a nu fi intervenit într-un caz de preot pedofil pe vremea când era arhiepiscop de Munchen între 1977 – 1982”.
Moștenirea constă în sumele care au rămas în contul bancar, întrucât efectele personale ale celui ce a fost papă emerit din 2013, după demisia sa istorică, vor fi toate donate.
„Celelalte obiecte personale, de la ceasuri la stilouri, de la tablouri la mobilier liturgic, au fost incluse într-o listă meticulos întocmită de Benedict al XVI-lea înainte de moartea sa. Nu a uitat pe nimeni: colaboratori, secretari, seminarişti, studenţi, şoferi, parohi, prieteni”, a arătat Gaenswein, potrivit digi24.ro.
Drepturile vor rămâne la Vatican. O parte dintre acestea vor merge spre „Fundația Vaticanului Joseph Ratzinger”, creată în 2010, care reprezintă ceea ce constituie cu adevărat moștenirea importantă a lui Benedict al XVI-lea.