Comisia de la Veneția critică Legea ucraineană a minorităților

Comisia de la Veneția critică Legea ucraineană a minorităților
Sursa foto: Pixabay

Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a criticat  Legea minorităților naționale adoptată de către Ucraina. Organul consultativ al Consiliului Europei recomandă „revizuirea unor prevederi”.

Cele mai multe recomandări vizează utilizarea limbii minorităților naționale, prevăzută în articolul 10 al Legii, relatează cotidianul Evropeiska Pravda, citat de G4media.ro.

Comisia de la Veneția solicită să se extindă dreptul de a organiza evenimente în limbile minorităților în cazul tuturor persoanelor și să se elimine obligația de a se oferi simultan o traducere în limba ucraineană „sau cel puțin să se revizuiască acest lucru în lumina principiului proporționalității”.

O chestiune importantă, care este legată de situația minorității române din Ucraina, este cea a trecerii, de la 1 septembrie, la noul sistem de învățământ, care prevede creșterea – în învățământul gimnazial și liceal – cotelor materiilor de studiu în limba ucraineană, gradual, ajungîndu-se ca în ultimul an de liceu ponderea materiilor în ucraineană să fie de cel puțin 80%.

În acest caz, Comisia de la Veneția face o recomandare separată în care solicită o amânare a transferului la acest sistem de învățământ și prelungirea perioadei de tranziție.

Experții Consiliului Europei cer, de asemenea, să se revizuiască obligațiile legate de publicarea de cărți în limbile minorităților naționale, să se clarifice chestiunea traducerii în limba minorității a „inscripțiilor denumirilor oficiale și a informațiilor generale ” și să se adopte o metodologie privind utilizarea limbilor minorităților naționale în relația cu autoritățile publice (în prezent, legea prevede că acest lucru ar trebui să fie elaborat de către guvern).

Recomandările se referă, de asemenea, la revizuirea altor legi, în special în ceea ce privește „restricționarea libertății de utilizare a limbii minorităților și tratamentul diferențiat al limbilor minoritare” și dreptul de a avea acces la mass-media în limbile minorităților prin eliminarea cotelor lingvistice din legea care reglementează domeniul mass-media.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`