Comisia Europeană a decis să limiteze la nouă luni valabilitatea certificatului verde, fără doza „booster”, pentru călătoriile intra-europene

Comisia Europeană a decis să limiteze la nouă luni valabilitatea certificatului verde, fără doza „booster”, pentru călătoriile intra-europene
Un român a fost prins în Italia cu un certificat fals de vaccinare. Foto: Hepta - Abaca Press / Lafargue Raphael/ABACA

Comisia Europeană a decis marţi limitarea la nouă luni  valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson).

Certificatul verde, valabil nouă luni, după vaccinarea cu schema completă

Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE. Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare. Pentru condiționările sau restricțiile din interiorul statelor membre va decide fiecare guvern în parte, transmite AFP.

Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.

Propunerea Comisiei Europene

Comisia Europeană propunea în luna noiembrie să fie limitată la nouă luni valabilitatea certificatelor COVID-19 – termenul începe să se scurgă de la efectuarea primei doze de vaccin. Dacă măsura se va concretiza, cetățenii UE vor fi nevoiți să se vaccineze cu doza booster pentru a călători liber vara viitoare la nivelul blocului comunitar.

Un oficial UE și un diplomat UE a precizat că guvernele statelor membre sunt așteptate să ajungă la un consens în acest sens chiar vineri, după acordul preliminar de joi, deși o altă sursă susține că discuțiile s-ar putea prelungi și săptămâna viitoare.
Un al treilea diplomat a explicat că există o susținere generală pentru limita de nouă luni, dar că anumite țări – care au rate mai mici de vaccinare anti-COVID-19 – sunt îngrijorate că de impactul pe care l-ar putea avea măsura asupra călătoriilor.

Guvernele UE au pledat în mod repetat pentru o abordare comună astfel încât să nu mai fie perturbată industria turismului. Chiar și așa, multe dintre ele au introdus reguli sanitare divergente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`