Comisia Europeană, mesaj tranșant: Balcanii de Vest trebuie să aleagă între UE și Rusia

Comisia Europeană, mesaj tranșant: Balcanii de Vest trebuie să aleagă între UE și Rusia
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat țările din Balcanii de Vest să se decidă dacă vor să fie de partea democrației, adică alături de Uniunea Europeană, sau doresc să aleagă alt drum, cu Rusia, subliniază EFE.

Declarațiile au fost făcute la sosirea la Tirana, pentru summitul Uniunii Europene şi al ţărilor din Balcanii de Vest.

Von der Leyen a subliniat că războiul din Ucraina se învârte în jurul întrebării ”dacă se impun autocraţiile şi dreptul celui mai puternic sau dacă se impun democraţia şi statul de drept”.

”Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest, Rusia încearcă să influenţeze şi China încearcă să influenţeze.

Însă UE este principalul investitor, principalul partener; de aceea, (ţările din Balcanii de Vest) trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum, a insistat Von der Leyen, referindu-se la Serbia, țară care dorește să adere la UE dar a refuzat sancțiunile împotriva Moscovei.

UE ezită să primească țări vulnerabile la derapaje spre dictaturi

De cealaltă parte, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că viitorul Uniunii va fi ”mai sigur și mai prosper” dacă cele șase țări din regiune vor deveni membre, menționează Calea Europeană.

Oficialul a adăgat că este ”absolut convins că viitorul copiilor noştri va fi mai sigur şi mai prosper cu Balcanii de Vest în UE”.

Marţi va fi semnat un acord privind scăderea costurilor suplimentare pentru serviciile de telefoanie mobilă în regiune (roaming).

UE susține Balcanii de Vest pentru a depăși problemele creeate de criza energetică

Liderii statelor membre UE și cei ai partenerilor din Balcanii de Vest se reunesc marți la Tirana în cadrul unui summit dedicat acestei regiuni, primul de acest fel organizat într-o capitală a unei țări aspirante la Uniune.

Evenimentul are loc după ce Comisia Europeană a adoptat pachetul său de extindere 2022, care oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de țările din Balcanii de Vest și Turcia.

Țările din această regiune sunt sprijinite financiar de Uniunea Europeană: la începutul lunii noiembrie acestea vor beneficia de un pachet de un miliard de euro alocat țărilor afectate de criza energetică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene