Comisia Europeană, mesaj tranșant: Balcanii de Vest trebuie să aleagă între UE și Rusia

Comisia Europeană, mesaj tranșant: Balcanii de Vest trebuie să aleagă între UE și Rusia
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat țările din Balcanii de Vest să se decidă dacă vor să fie de partea democrației, adică alături de Uniunea Europeană, sau doresc să aleagă alt drum, cu Rusia, subliniază EFE.

Declarațiile au fost făcute la sosirea la Tirana, pentru summitul Uniunii Europene şi al ţărilor din Balcanii de Vest.

Von der Leyen a subliniat că războiul din Ucraina se învârte în jurul întrebării ”dacă se impun autocraţiile şi dreptul celui mai puternic sau dacă se impun democraţia şi statul de drept”.

”Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest, Rusia încearcă să influenţeze şi China încearcă să influenţeze.

Însă UE este principalul investitor, principalul partener; de aceea, (ţările din Balcanii de Vest) trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum, a insistat Von der Leyen, referindu-se la Serbia, țară care dorește să adere la UE dar a refuzat sancțiunile împotriva Moscovei.

UE ezită să primească țări vulnerabile la derapaje spre dictaturi

De cealaltă parte, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că viitorul Uniunii va fi ”mai sigur și mai prosper” dacă cele șase țări din regiune vor deveni membre, menționează Calea Europeană.

Oficialul a adăgat că este ”absolut convins că viitorul copiilor noştri va fi mai sigur şi mai prosper cu Balcanii de Vest în UE”.

Marţi va fi semnat un acord privind scăderea costurilor suplimentare pentru serviciile de telefoanie mobilă în regiune (roaming).

UE susține Balcanii de Vest pentru a depăși problemele creeate de criza energetică

Liderii statelor membre UE și cei ai partenerilor din Balcanii de Vest se reunesc marți la Tirana în cadrul unui summit dedicat acestei regiuni, primul de acest fel organizat într-o capitală a unei țări aspirante la Uniune.

Evenimentul are loc după ce Comisia Europeană a adoptat pachetul său de extindere 2022, care oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de țările din Balcanii de Vest și Turcia.

Țările din această regiune sunt sprijinite financiar de Uniunea Europeană: la începutul lunii noiembrie acestea vor beneficia de un pachet de un miliard de euro alocat țărilor afectate de criza energetică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”