Comisia Europeană vrea o bază de date comună în domeniul sănătăţii: Accesul va fi online gratuit pentru îmbunătăţirea diagnosticelor

Comisia Europeană vrea o bază de date comună în domeniul sănătăţii: Accesul va fi online gratuit pentru îmbunătăţirea diagnosticelor
Foto: Spitalul Judetean de Urgenta Alba/Facebook.

Comisia Europeană a anunţat că intenționează să lanseze o bază de date comună pentru documentele medicale, la care pacienţii, dar şi medicii să aibă acces online gratuit pentru îmbunătăţirea diagnosticelor, scrie adevarul.ro.

Comisia Europeană intenționează să creeze o bază de date comună pentru pacienții europeni

Se dorește astfel îmbunătăţirea diagnosticelor, reducerea costurilor inutile determinate de duplicarea analizelor medicale şi stimularea cercetîrii în medicină.

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi obligate în curând să se asigure că dosarele de sănătate ale pacienţilor, reţetele electronice, imaginile medicale şi rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator şi biletele de externare sunt eliberate şi acceptate în format european comun.

Propunerea, care necesită aprobarea guvernelor şi a parlamentarilor UE, subliniază planurile Executivului UE de a crea un spaţiu european de date despre sănătate, despre care Bruxelles-ul estimează că ar duce la economii mari şi câştiguri economice de peste 10 miliarde de euro (10,51 miliarde de dolari) în 10 ani.

În România, nici medicii nu au acces la date

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, spune că proiectul ar ajuta sistemul de sănătate românesc care nu are integrate toate aceste date despre pacienţi. El subliniază că oamenii trebuie să poată să-şi vizualizeze datele de sănătate şi să le actualizeze pentru a nu mai repeta anumite analize.

„Avem pacienţi care în 3 luni de zile au făcut 6 RMN-uri şi multe alte cearşafuri de analize. Ştim bine că acestea nu sunt decontate decât dacă pacienţii sunt puşi pe liste de aşteptare, astfel că ei cheltuiesc sume mari de bani”, spune Vasile Barbu.

Acesta a completat că pacienţii „aleargă de la un medic la altul cu plicuri cu imagistică, cu dosare şi hârtii pline de rezultate ale analizelor” şi că de foarte multe ori acestea se pierd. De asemenea, multe dintre ele nu sunt relevante şi procesul trebuie reluat. În plus, el precizează că în România nici medicii nu au acces la un istoric de analize plătite de pacienţii lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`