Gaza a raportat luni primele cazuri de coronavirus în comunitate, după ce autoritățile au confirmat patru infecții într-o tabără de refugiați, iar forțele de securitate au declarat carantină totală pentru 48 de ore.
Cazurile au fost dintr-o singură familie aflată într-o tabără din centrul Gazei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, pe fondul îngrijorărilor legate de o combinaţie posibil dezastruoasă în regiune, de sărăcie, tabere de refugiaţi intens populate şi capacitatea limitată a spitalelor.
„O carantină completă va fi impusă începând din această seară în toată Fâșia Gaza”, a declarat Salama Marouf, președintele biroului media al guvernului.
Pe măsură ce zvonurile se extindeau, oamenii au mers în supermarketuri pentru a se aproviziona cu alimente și produse de igienă. Vehiculele de poliție au străbătut străzile folosind difuzoare pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte pasul de plată.
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că infecțiile au fost descoperite după ce o femeie a călătorit în Cisiordania, unde s-a testat pozitiv.
Până luni, regiunea de coastă cu o suprafaţă de 360 de kilometri pătraţi, unde trăiesc 2 milioane de palestinieni, nu a raportat cazuri de infecţii în afara centrelor de carantină.
În centrele respective au avut loc un deces şi 109 cazuri de infecţii. Persoanele care intră în Gaza trebuie să stea 21 de zile în centre coordonate de gruparea Hamas.
Fâşia de coastă cu o lungime de 40 de kilometri este flancată de Israel la nord şi est şi de Egipt de-a lungul coastei sudice. Ambele ţări au impus restricţii de călătorie, din motive de securitate legate de Hamas, care este considerată o organizaţie teroristă de către Israel şi Statele Unite, scrie Reuters.
Drept urmare, mulţi din Gaza au de ani de zile un acces redus la lumea exterioară, din cauza blocadei, care poate fi comparată cu un blocaj permanent.
„A se întâmpla acest lucru pe deasupra provocărilor existente în sistemul de sănătate este o problemă îngrijorătoare pentru noi”, a spus dr. Ayadil Saparbekov, șeful echipei locale a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Situații de Urgență în Sănătate.
„Ne-am susținut sprijinul înainte de acest eveniment, oferind echipamente medicale și echipamente de protecție personală, precum și teste de laborator”, a adăugat el.
Primele două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Fâșia Gaza în luna martie, după cum au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății.
Doi palestinieni care au călătorit din Pakistan și au intrat în Fâșia Gaza prin Egipt au fost testați pozitivi ca fiind infectați cu noul coronavirus și au fost în carantină în Rafah, un oraș din apropierea graniței egiptene.