Croația va organiza pe 1 decembrie un referendum împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, în pofida opoziţiei militanţilor pentru drepturile homosexualilor, potrivit AFP.
Parlamentul croat a organizat acest vot la cererea unei organizaţii conservatoare denumite „În numele familiei”, care a strâns printr-o petiţie 700.000 de semnături din partea cetăţenilor care vor ca în Constituţie căsătoria să fie definită ca „o uniune între un bărbat şi o femeie” pentru că actuala Constituţie nu dispune de nicio definiţia a căsătoriei.
O sută patru deputaţi din totalul de 151 ai Parlamentului au votat în favoarea referendumului, iar 13 au votat împotrivă. Cinci deputaţi s-au abţinut.
Căsătoria între persoanele de acelaşi sex nu este autorizată în Croaţia, dar mişcările conservatoare afirmă că vor să blocheze o astfel de eventualitate, după anunţul Guvernului privind o nouă legislaţie în materie, care vizează autorizarea parteneriatului înregistrat.
„Nu este vorba despre discriminare sau de dorinţa de a priva pe cineva de drepturile sale, ci se pune problema doar de a se asigura că ceea ce există (…), ceea ce este ancorat în societatea croată nu se schimbă„, a declarat în faţa deputaţilor Zeljko Reiner, de la Uniunea Democrată Croată (HDZ, opoziţie).
Apărătorii drepturilor omului şi militanţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali) afirmă că un astfel de referendum este „discriminator”. Ei au cerut Curţii Constituţionale să îşi dea avizul în legătură cu legalitatea sa.
„Este vorba fără îndoială de o întrebare care aduce atingere drepturilor omului. Un astfel de subiect nu poate face obiectul unui referendum„, asigură Sanja Juras, figură centrală a militanţilor pentru drepturile homosexualilor.
În 2003, Croaţia a acordat cuplurilor de acelaşi sex aceleaşi drepturi cu ale cuplurilor heterosexuale ce trăiesc în uniune liberă.
Potrivit legii croate, reuşita unui referendum nu depinde de nivelul de participare şi rezultatul va fi validat indiferent de câţi cetăţeni merg la urne.
Drepturile homosexualilor reprezintă în continuare o temă foarte sensibilă în această ţară în care Biserica Catolică deţine un rol extrem de influent.
Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 54% dintre croaţi susţin organizarea unui referendum, faţă de 30% care se opun.
„Suntem o ţară conservatoare şi vocea majorităţii trebuie ascultată„, insistă Marija Jankovici, o catolică practicantă în vârstă de 40 de ani.