Palatul de 190.000 de metri pătrați al lui Vladimir Putin, care ar fi costat miliarde de dolari, este așezat pe o stâncă accidentată cu vedere la Marea Neagră. Acesta are tot luxul pe care un autocrat și l-ar putea dori. După cum a dezvăluit ancheta lui Alexei Navalny, palatul are propria sa biserică, pivniță și cazinou. Are un lounge cu narghilea complet cu un stâlp de striptease, un arboretum și un patinoar pentru jocurile de hochei pe care Putin le practică alături de prieteni. Dar securitatea este strictă, scrie Insider.
Construcția imperială a lui Putin este izolată de țara pe care o conduce prin 17.000 de acri de pădure și o zonă specială de excludere a zborului.
Precauțiile sunt mai mult decât paranoice din partea lui Putin. La începutul acestei luni, autoritățile ruse au susținut că două drone au încercat să-l asasineze pe Putin într-o lovitură eșuată care s-a încheiat cu o explozie deasupra Kremlinului.
Dar, în ciuda tuturor acestor luxuri princiare și a apărării asemănătoare unui castel, constructorii palatului par să fi neglijat un detaliu crucial. Ei nu au reușit să ascundă planuri care arătau două tuneluri elaborate care curg sub complexul palatului – planuri pe care orice aparat competent de securitate de stat ar lupta pentru a le păstra secrete.
De fapt, au fost postate public pe internetul rusesc. Metro Style, un antreprenor rus acum dispărut, a postat diagramele pe site-ul lor web pentru a-și prezenta munca la începutul anilor 2010. Au fost vizualizate online până în 2016.
Complexul subteran de sub palatul lui Putin este format din două tuneluri separate, conectate printr-un lift care coboară la aproximativ 50 de metri sub suprafață. Planurile arhitecturale arată că tunelurile îmbrăcate în beton gros sunt aprovizionate cu suficientă apă proaspătă, ventilație și cabluri extinse pentru a sprijini ocupanții VIP zile sau săptămâni la un moment dat. Un expert care a analizat planurile tunelului a văzut semne ale obsesiei lui Putin pentru supraviețuire într-un moment în care cădeau alți oameni puternici.
„Putin este foarte îngrijorat de a rămâne liderul legitim al Rusiei”, a spus Michael C. Kimmage, un fost oficial al Departamentului de Stat care a lucrat la politica Rusiei și Ucrainei. „Deci, știind că legitimitatea lui nu este asigurată în totalitate de alegeri, el va căuta să-și maximizeze siguranța personală printr-un complex de reședințe personale bine apărate”.
Ieșirile din acele tuneluri sunt vizibile chiar sub complexul palatului, pe stânca goală care se ridică de pe plajă:
Tunelul inferior include o pasarelă mobilă care duce la ieșire. „Această amenajare a tunelului are tot felul de mecanisme de siguranță și securitate”, a spus Thaddeus Gabryszewski, un inginer structural familiarizat cu structurile defensive, care a revizuit diagramele pentru Insider. „Există un sistem de incendiu. Există apă, există canalizare. Acesta este destinat ca cineva să supraviețuiască sau să scape.”
Cele două tuneluri au aproximativ 40, respectiv 60 de metri lungime și 6 metri lățime, creând aproximativ 6.500 de metri pătrați de spațiu de locuit potențial prezintă semne că sunt rezistente la explozie. Capacitatea lor de a rezista la impactul unei explozii nucleare sau al unei bombe de distrugere a buncărelor ar depinde de doi factori care nu sunt în diagrame – cum sunt armate carcasele de beton groase de 15 inci ale tunelurilor și materialul folosit pentru a umple zona din jur, a spus Gabryszewski.
Ele arată câteva caracteristici care sugerează că Putin a comandat structura având în vedere scenariile cele mai defavorabile. Deosebit de izbitoare sunt cele 16 suporturi pentru cabluri, fiecare de aproximativ un picior lățime, încorporate în peretele tunelului inferior.
Aceste rafturi sunt proiectate pentru cablurile „conducte” care pot transporta energie electrică, iluminat, sârmă de cupru și cablu de fibră optică necesare unui post de comandă.
Volumul mare al conductei care trece prin tunelul inferior este important, deoarece este mult mai mult decât ar fi probabil necesar pentru a opera sistemele interne ale tunelului. „Acele tăvi ar putea fi pentru comunicații, iluminat, energie – orice trece printr-un cablu sau un tub”, a spus Gabryszewski. „Este o mulțime de cabluri doar pentru tunelul în sine. Deci ar putea fi un fel de sistem de rezervă pentru complexul palatului.” În loc să servească doar ca un pasaj de evacuare, unul dintre scopurile tunelurilor pare a fi un fel de măduvă spinării de urgență pentru întregul complex al palatului.
Pe fondul protestelor în masă declanșate de ancheta video a lui Navalny din 2021, Putin a negat că deține palatul de la Marea Neagră.
Metro Style, o companie fondată în anii ’90 de trei bărbați care au fondat mai multe companii de construcții de atunci, a fost angajată și de guvernul rus pentru a săpa tuneluri de metrou sub Moscova. Când compania a postat diagramele pe site-ul lor, nu a precizat că tunelurile Mării Negre au fost construite pentru Putin. În schimb, au descris „un complex de structuri subterane pentru o pensiune în orașul Gelendzhik, Teritoriul Krasnodar”. Gelendzhik este cel mai apropiat oraș de complexul palatului, la cinci ore de mers cu mașina de orașul stațiune Soci.
Existența tunelurilor fortificate, la aproape 1.000 de mile distanță de Moscova, demonstrează că Putin nu se concentrează doar pe a-și satisface gustul pentru viața înaltă din apropierea unui oraș stațiune. El este, de asemenea, preocupat să rămână în viață. Supraviețuirea a fost un factor probabil în spatele locației îndepărtate a tunelurilor, a spus Kimmage, fostul oficial al Departamentului de Stat, care este acum profesor la Universitatea Catolică. „De două ori a avut loc o tranziție majoră în istoria Rusiei – 1917 și 1991 – statutul capitalei și poziția liderului acolo a fost o mare problemă”, a spus Kimmage. „Putin rezolvă această situație prin stabilirea unei rețele de reședințe cât mai departe de centru. Așa că un sistem de tuneluri în complexul Mării Negre are foarte mult sens. Chiar și fără o amenințare activă, el va fi îngrijorat de această eventualitate.”