Cum încearcă premierul Maia Sandu să depășească criza politică din Republica Moldova: Legea Procuraturii ar urma să fie trimisă spre expertizare la Comisia de la Veneția,

Cum încearcă premierul Maia Sandu să depășească criza politică din Republica Moldova: Legea Procuraturii ar urma să fie trimisă spre expertizare la Comisia de la Veneția,
Foto: Facebook/Maia Sandu

Încercând să depășească impasul politic de la Chișinău, premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus luni liderilor PSRM ca Legea Procuraturii, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, să fie trimisă spre expertizare la Comisia de la Veneția, după intrarea ei în vigoare.

Confruntată cu pericolul unei moțiuni de cenzură, Maia Sandu a dat asigurări socialiștilor că nu va fi făcută o propunere de candidat la funcția de procuror până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția.

La rândul său Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, i-a invitat de partenerii de guvernare de la ACUM, împotriva cărora socialiștii conduși de el au depus o moțiune de cenzură, la sărbătoarea vinului din UTA Găgăuzia pentru discuții privind viitorul coaliției (Vezi aici detalii).

Deputații PSRM au anunțat vineri depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu după ce premierul și-a asumat prin angajarea răspunderii modificarea Legii Procuraturii.

Maia Sandu a decis miercuri modificarea legisalției, la scurt timp după ce rezultatele concursului privind selectarea unui nou Procuror General au fost anulate de către ministrul Justiției, Olesea Stamate, o decizie considerată scandaloasă de către partenerii socialiști de guvernare.

Potrivit noilor modificări legislative, anunțate de Maia Sandu, premierul va numi candidații la funcția de procuror general și va înainta lista Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, procedura de revocare a procurorului se va face la sesizarea ministrului Justiției, a prim-ministrului sau a președintelui.

Ei vor putea crea o comisie de evaluare a procurorului general, din care vor face parte un fost procuror sau judecător, un expert internațional, și un reprezentant al societății civile, cu o experiență în domeniu de minimum 10 ani și cu o reputație ireproșabilă. (Vezi aici detalii).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`