Cum își ascunde Rusia pierderile din Ucraina: „Aduc mii de cadavre aici”

Cum își ascunde Rusia pierderile din Ucraina: „Aduc mii de cadavre aici”
În imagine: Ce a mai rămas din muzeul de istorie din Mariupol, Donețk, după ce a fost bombardat de forțele rusești. Sursă foto: Hepta - Valery Melnikov

Imaginea armatei ruse s-a făcut țăndări în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, dar aceasta refuză să-și recunoască pierderile. Moscova și-a abandonat soldații căzuți pe front și nu-i declară morți, ci dispăruți. Interceptări obținute de Serviciul ucrainean de informații (SBU) arată cum asta a devenit o afacere pentru unii ruși aflați pe front.

Munți de cadavre de soldați ruși în regiunea Donețk

SBU a interceptat o convorbire telefonică între un soldat rus ce luptă în Ucraina și soția sa. El îi spune că mii de cadavre de militari ruși sunt adunate într-o zonă păzită din regiunea Donețk.

„Nu e morgă, e un depozit. Este imens acest… câmp – un fel de câmp sau un depozit de deșeuri… Împrejmuit cu gard, păzit, nimeni nu are voie să intre. Și, pe scurt, aduc mii (de cadavre – n.r.) aici. O grămadă de înălțimea unui om”, îi spune soldatul rus soției sale.

El a mai zis că militarii care păzesc zona fac bani mulți ajutând rudele morților să recupereze trupurile celor dispăruți.

Soldatul a aflat despre acest loc de la o cunoștință, care și-a găsit fratele acolo, mai arată SBU, citat de Digi24.

Cât valorează pentru Rusia viețile propriilor soldați

Între timp, Rusia declară dispăruți militarii care, în fapt, au căzut pe frontul din Ucraina. Și nu dă semne că vrea să recupereze trupurile.

„Rușii au un basm frumos cum că nu-și lasă soldații morți în urmă. Ei bine, chiar e un basm!”, a remarcat, cu ironie, colonelul ucrainean Volodimir Liamzin, care participă la misiunea de a recupera cadavrele rușilor abandonate în regiunea Kiev.

Peste 200 de cadavre au fost recuperate până acum de ucraineni, majoritate în zona Kiev. Trupurile sunt puse în saci morturari și stivuite în vagoane frigorifice.

„Dacă Rusia nu ia trupurile, după un timp, guvernul nostru va adopta o rezoluție și acestea vor fi îngropate aici, în Ucraina. Cei pe care îi putem identifica vor fi îngropați sub numele lor, iar restul ca soldați necunoscuți”, a mai susținut Liamzin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina