Soldații ruși morți în Ucraina, abandonați de propria țară, recuperați de ucraineni: „Rușii au un basm frumos cum că nu-și lasă morții în urmă. Ei bine, chiar e un basm!”

Soldații ruși morți în Ucraina, abandonați de propria țară, recuperați de ucraineni: „Rușii au un basm frumos cum că nu-și lasă morții în urmă. Ei bine, chiar e un basm!”
Soldat în Bucha, regiunea Kiev, privind distrugerile cauzate de invadatorii ruși. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Evgen Kotenko

Peste 200 de cadavre ale militarilor ruși au fost recuperate până acum de ucraineni, majoritate fiind găsite la periferia Kievului.

Trupurile sunt stivuite în vagoane frigorifice și, dacă Rusia nu le va recupera, vor fi îngropate în Ucraina.

„Rușii au un basm frumos cum că nu-și lasă soldații morți în urmă. Ei bine, chiar e un basm!”, a remarcat, cu ironie, colonelul Volodimir Liamzin. Acesta a mai susținut că până acum autoritățile ruse nu au arătat nicio preocupare de a-și lua morții acasă, în ciuda insistențelor părții ucrainene.

Ucrainean: „Dacă rușii nu fac ce trebuiau să facă din onoare, o facem noi din respect”

Jurnaliștii de la AFP au realizat un material despre activitatea unei unități speciale ucrainene care a dezgropat mai multe cadavre ale soldaților ruși abandonate la periferia Kievului.

„Dacă rușii nu fac ce trebuiau să facă din onoare, o facem noi din respect pentru cei morți. Nu contează dacă e dușman sau nu, noi nu judecăm. Astea sunt regulile dreptului umanitar internațional”, a spus un soldat ucrainean, după ce a dezgropat cadavrul unui militar rus.

De exemplu, în satul Zavalivka, situat la 60 kilometri vest de Kiev, o echipă de criminaliști a delimitat zona din jurul unui mormânt puțin adânc, în care se afla trupul unui soldat rus. Jurnaliștii AFP erau la fața locului.

Localnicii au povestit că militarul rus respectiv era rănit și cerea apă. El a fost ucis de proprii colegi, înainte de retragerea lor din zonă, fiind îngropat de ucraineni. Jurnaliștii agenției nu au putut verifica independent aceste informații.

Katerina Karobchuk, o locuitoare de 79 de ani din Zavalivka, a spus că trupul a fost descoperit de câinele ei. Picioarele cadavrului erau deja în descompunere.

„Fiți atenți, nu vrem să ratăm nimic sau să stricăm ceva!”, a spus un membru al echipei, îmbrăcat în salopetă.

După ce mormântul a fost curățat cu grijă, echipa a inspectat rămășițele și a pus o bandă albă în jurul brațului drept al cadavrului, pentru a arăta că acesta aparține armatei ruse.

Rusia își abandonează soldații morți în Ucraina

Cadavrele soldaților ruși sunt puse în saci morturari și stivuite în vagoane frigorifice. Locația acestora e ținută la secret deoarece ucrainenii se tem de un atac al rușilor asupra a ceea ce ei consideră a fi dovezi tot mai multe ale crimelor de război comise de invadatori.

Colonelul Volodimir Liamzin a susținut că Rusia nu a dat semne până acum că vrea să-și recupereze soldații.

„Dacă Rusia nu ia trupurile, după un timp, guvernul nostru va adopta o rezoluție și acestea vor fi îngropate aici, în Ucraina. Cei pe care îi putem identifica vor fi îngropați sub numele lor, iar restul ca soldați necunoscuți”, a susținut Liamzin.

Urmăriți B1TV.ro și pe