De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)

De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
Rușii au adus în Mariupol ecrane mobile pe care difuzează propagandă. Politologul Marin Gherman a explicat, pentru B1 TV, de ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze. Captură Video: news.com.au / YouTube

În Mariupol, oraș ucrainean ocupat de ruși, invadatorii au adus ecrane mobile pe străzi, la care difuzează știri și documentare de propagandă.

Politologul Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, a explicat vineri, pentru B1 TV, cum e posibil ca această propagandă să funcționeze, în ciuda catastrofei și iadului dezlănțuit de ruși în oraș.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Realitatea paralelă pe care o construiesc rușii pe ruinele din Mariupol

„Cu permisiunea dvs, o să vă reintroduc în logica războiului. Am discutat cu mulți oameni din Mariupol care s-au retras de acolo, au reușit să fugă, și mi-au povestit multe lucruri absolut, absolut tragice.

Imaginați-vă că imediat după invazia aceasta, în câteva zile, oamenii au rămas fără gaz, fără lumină, fără internet, televizor, conexiune mobilă. Unii s-au ascuns în subsoluri, în beciuri și au stat acolo câte două – trei săptămâni.

Nu au văzut lumina zilei, nu aveau apă, nu aveau hrană, abia au supraviețuit. Au ieșit la suprafață, din mărturiile pe care le am, și au văzut un oraș distrus. Care au văzut, care nu au murit sub dărâmături.

Și lor le-au spus organele de ocupație ruse: „vedeți ce au făcut neonaziștii din Azov? Au distrus orașul vostru!”.

Ei nu au avut acces la informații… Noi suntem obișnuiți cu Google și telefonie mobilă, ei nici radio măcar n-au avut. Nu puteau să sune, să schimbe mesaje cu rude din alte regiuni.

Multă lume chiar a crezut. Și acum le-au adus, rupți de civilizație… Nu au avut nici apă caldă, nici apă simplă, au și înghețat de frig.

Le-au adus aceste ecrane care le spun ”adevărul”. Sigur, mulți nu cred, dar vă asigur că mulți o să creadă în absența altor informații.

Și așa numărul celor care simpatizau Rusia în Mariupol era mult mai mare decât, să zicem, în Kiev și vestul Ucrainei.

Cei care au rămas pot să creadă. Mulți nici nu vorbesc ucraineană, înțeleg foarte bine, dar sunt rusofoni. Cei care au rămas vor construi (altă) lume acolo”, a explicat Marin Gherman.

Marin Gherman, o perspectivă complexă asupra războiului

Politologul a spus și de ce războiul se vede diferit în Ucraina: „Trebuie să înțelegem că felul de a înțelege și a percepe acest război în Ucraina și în alt stat decât Ucraina e absolut diferit. Oamenii văd cadavre pe străzi, oamenii văd persoane rănite, copii rămași orfani, orașe distruse…”

Gherman a explicat, de asemenea, de ce nu poate fi vorba de o pace: „Rusia vrea să distrugă Ucraina (…) Deci dacă un stat își dorește să distrugă un alt stat despre o pace nu poate fi vorba. (…) Și nu se vorbește la Kiev despre pace, ci despre victorie, despre recuperarea teritoriului. Se spune: „dacă tot murim, să murim pentru ceva, pentru recuperarea teritoriilor noastre””.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:28 - Eugen Tomac: Provocările sunt uriașe pentru NATO. Se discută intens despre nevoia de a consolida Alianța și de a spori resursele pentru înarmare (VIDEO)
23:25 - Șefului adjunct al armatei ucrainene susține că Rusia ar putea invada vestul Ucrainei dinspre Belarus
23:12 - Russell Crowe va juca rolul principal în filmul Exorcistul Papei după o poveste reală
23:06 - Cazurile de COVID-19 de la Wimbledon agită apele în tenis. O jucătoare franceză spune că la Roland Garros au existat îmbolnăviri, dar nu au fost dezvăluite: „E o înțelegere tacită”
22:59 - Drama unei românce aflate în Italia: Femeia și-a pierdut viața după ce a fost lovită de oglinda unei mașini
22:43 - O şoferiţă din Bucureşti a blocat timp de o oră şi jumătate circulaţia pe linia de tramvai 5. Avea de făcut niște cumpărături
22:37 - Daniel Vasile: Întreg Parlamentul știa că legea pentru eliminarea pensiilor speciale va fi declarată neconstituțională. Partidele din coaliție, într-o campanie electorală continuă (VIDEO)
22:32 - Delia Matache, dezvăluiri inedite despre primii bani pe care i-a câștigat din cariera sa muzicală. Ce avere impresionantă are artista
22:12 - Woody Allen regizează un nou film dar i-a spus lui Alec Baldwin că s-ar putea ca acesta să fie ultimul
22:06 - Turcia a acceptat să susțină aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan s-a angajat să retragă vetoul care bloca intrarea celor două state în cea mai puternică alianță din istorie