În Mariupol, oraș ucrainean ocupat de ruși, invadatorii au adus ecrane mobile pe străzi, la care difuzează știri și documentare de propagandă.
Politologul Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, a explicat vineri, pentru B1 TV, cum e posibil ca această propagandă să funcționeze, în ciuda catastrofei și iadului dezlănțuit de ruși în oraș.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
„Cu permisiunea dvs, o să vă reintroduc în logica războiului. Am discutat cu mulți oameni din Mariupol care s-au retras de acolo, au reușit să fugă, și mi-au povestit multe lucruri absolut, absolut tragice.
Imaginați-vă că imediat după invazia aceasta, în câteva zile, oamenii au rămas fără gaz, fără lumină, fără internet, televizor, conexiune mobilă. Unii s-au ascuns în subsoluri, în beciuri și au stat acolo câte două – trei săptămâni.
Nu au văzut lumina zilei, nu aveau apă, nu aveau hrană, abia au supraviețuit. Au ieșit la suprafață, din mărturiile pe care le am, și au văzut un oraș distrus. Care au văzut, care nu au murit sub dărâmături.
Și lor le-au spus organele de ocupație ruse: „vedeți ce au făcut neonaziștii din Azov? Au distrus orașul vostru!”.
Ei nu au avut acces la informații… Noi suntem obișnuiți cu Google și telefonie mobilă, ei nici radio măcar n-au avut. Nu puteau să sune, să schimbe mesaje cu rude din alte regiuni.
Multă lume chiar a crezut. Și acum le-au adus, rupți de civilizație… Nu au avut nici apă caldă, nici apă simplă, au și înghețat de frig.
Le-au adus aceste ecrane care le spun ”adevărul”. Sigur, mulți nu cred, dar vă asigur că mulți o să creadă în absența altor informații.
Și așa numărul celor care simpatizau Rusia în Mariupol era mult mai mare decât, să zicem, în Kiev și vestul Ucrainei.
Cei care au rămas pot să creadă. Mulți nici nu vorbesc ucraineană, înțeleg foarte bine, dar sunt rusofoni. Cei care au rămas vor construi (altă) lume acolo”, a explicat Marin Gherman.
Politologul a spus și de ce războiul se vede diferit în Ucraina: „Trebuie să înțelegem că felul de a înțelege și a percepe acest război în Ucraina și în alt stat decât Ucraina e absolut diferit. Oamenii văd cadavre pe străzi, oamenii văd persoane rănite, copii rămași orfani, orașe distruse…”
Gherman a explicat, de asemenea, de ce nu poate fi vorba de o pace: „Rusia vrea să distrugă Ucraina (…) Deci dacă un stat își dorește să distrugă un alt stat despre o pace nu poate fi vorba. (…) Și nu se vorbește la Kiev despre pace, ci despre victorie, despre recuperarea teritoriului. Se spune: „dacă tot murim, să murim pentru ceva, pentru recuperarea teritoriilor noastre””.