Jurnaliștii de la Deutsche Welle îl critică pe Klaus Iohannis pentru legea Big Brother, spunând că proiectul normativ, mediat de actualul şef al statului, „este mai intruziv decât cele anterioare invalidate de Curtea Constituțională”.
De asemenea, cei de la Deutsche Welle mai scriu că motivul pentru care partidele au fost chemate la Cotroceni pentru a se pune de acord în ceea ce priveşte legea Big Brother este pentru ca nimeni să nu conteste la CCR.
„Nu mai există nicio prevedere explicită privind reținerea datelor, dar acest lucru nu face legea mai puțin intruzivă, societățile fiind practic nevoite să-și dezvolte procedurile interne și să rețină datele 3 ani pentru fiecare client, iar, dacă acest client se va fi dovedit suspect, încă 5 ani din momentul unei solicitări a organelor competente”, se arată într-o analiză Deutsche Welle.
„Serviciile de informații și-au impus punctul de vedere față de legea mediată de președintele Klaus Iohannis”, mai scriu jurnaliștii.
Autorul articolului este de părere că legea Big Brother, mediată de preşedintele Klaus Iohannis, nu a făcut decât să le permită „serviciilor de informații să-şi impună punctul de vedere, primind și un bonus substanțial”.
„Asistăm la un veritabil tur de iluzionism. Toată lumea implicată a susținut că se caută un compromis, în timp ce se impunea de fapt varianta maximală. Președintele Klaus Iohannis, care și-a asumat un rol central în această operațiune a făcut – după încheierea consultărilor – următoarea precizare: