EMA a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID produs de Moderna la copiii cu vârsta între 12 și 17 ani

EMA a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID produs de Moderna la copiii cu vârsta între 12 și 17 ani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vineri vaccinul anti-COVID de la Moderna pentru copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Până acum doar un vaccin Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani era aprobat.

Experții din imunizare din Irlanda nu au recomandat încă vaccinuri pentru adolescenții sub 16 ani, scrie independent.ie.

EMA a declarat că aprobă Spikevax-anterior Covid-19 Moderna pentru a include utilizarea la copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Vaccinul este deja autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Utilizarea vaccinului Spikevax la copii pentru această grupă de vârstă va fi aceeași ca la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Se administrează sub formă de două injecții în mușchii brațului superior, la distanță de patru săptămâni.

„Efectele Spikevax au fost investigate într-un studiu care a implicat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Acest studiu în curs se desfășoară în conformitate cu planul de investigație pediatrică (PIP) al Spikevax, care a fost agreat de Comitetul Pediatric (PDCO) al EMA.

„Studiul a arătat că Spikevax a produs un răspuns anticorp comparabil la tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani față de cel observat la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2).

„În plus, niciunul dintre 2.163 de copii care au primit vaccinul nu a dezvoltat Covid-19, comparativ cu patru din 1.073 de copii cărora li s-a administrat o injecție falsă.

Aceste rezultate au permis CHMP să concluzioneze că eficacitatea Spikevax la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani este similară cu cea la adulți ”, a spus EMA.

Cele mai frecvente efecte secundare la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Acestea includ durere și umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriti, frisoane, greață, vărsături și febră. Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)