EXCLUSIV // 2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie. Seceta i-a adus pe fermieri la disperare. ANM: „Avem de-a face cu efectele încălzirii globale”

EXCLUSIV // 2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie. Seceta i-a adus pe fermieri la disperare. ANM: „Avem de-a face cu efectele încălzirii globale
Foto: Pixabay.com

Seceta din 2020 va rămâne în istorie drept una dintre cele mai negre perioade pentru agricultorii români. Condițiile meteo nefavorabile au afectat extrem de puternic culturile, aspect care va influența în mod negativ pentru cumpărător prețul la raft al produselor.

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar, a dezvăluit pentru B1.ro luptele pe care le poartă fermierii români cu seceta în 2020.

„Am aproape 40-42 de ani de activitate și nu am mai prins o astfel de perioadă de secetă. Sunt zone în care nu a plouat deloc. De exemplu, în Tulcea și Constanța. În acest zone, plus Galați, Ialomița, Brăila, o parte din Călărași, în care culturile sunt calamitate 100%.

Este o lovitură deosebit de grea dată fermierului român. O lovitură financiară și nu numai. Nu o să uite fermierul român această perioadă de secetă din 2020 mulți ani. Va rămâne exact ca seceta din 1946″, a declarat profesorul universitar pentru B1.ro.

În acest moment, orice sprijin de la stat este binevenit pentru fermierii români.

„S-a anunțat de Guvern despre ajutoarele pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. Ar fi foarte utile, doar să le dea. Campania de toamnă a început, oamenii trebuie să-și achiziționeze sămânță, motorină, îngrășăminte, trebuie să are și să reînsămânțeze cu grâu, rapiță, orz etc. Dacă o să plouă… Dacă nu, să încerce să-și achite o parte dintre datorii.

Ca niciodată, seceta a lovit în amândouă campaniile. Și în cea de primăvară, și în cea de toamnă. De regulă, seceta a afectat doar una dintre campanii, nu pe ambele. Anul acesta a fost ca niciodată, extraordinar de severă”, a dezvăluit Aurelian Penescu pentru B1.ro.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: „Vom termina acest an agricol cu secetă puternică și extremă”

Roxana Bojariu, climatolog ANM, întărește afirmațiile fermierilor. Seceta, dar și episoadele de grindină au distrus culturile agricultorilor.

„Anul agricol 2019-2020 a fost unul cu probleme. Seceta a debutat chiar cu începutul acestui an agricol, în septembrie 2019 și a continuat cu o iarnă în precipitații, astfel că în mai, cândla nivelul Românieicantitatea de precipitații a fost ușor peste norma climatică, ploile au venit totuși relativ târziu pentru o parte din culturile agricole. Episoadele de grindină ce au acompaniat debutul sezonului cald, au adus și ele pagube agricole. Luna iunie a fost în topul lunilor ploioase, pe poziția a 5-a, începând din 1961.

Și în luna iulie a plouat mai mult decât media lunilor iulie din intervalul de referință 1981-2010, dar repartiția precipitațiilor a fost și este neuniform la nivelul României. Astfel căvom termina acest an agricol, la sfârșitul lunii august, cu seceta puternică și extremă în Estul și Sudul României, în timp ce în alte regiuni ale țării, mai ales în cele din Vest și centru,s-au înregistrat și inundații”, a declarat oficialul ANM pentru B1.ro.

De asemenea, potrivit specialiștilor, 2020 are toate șansele să ajungă în topul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor, adică din ultimii 150-170 de ani.

„La nivel european, ar fi al treilea an la rând cândpe zone extinse ale continentului se manifestăseceta. Pe de altă parte, temperaturi mari și condiții de secetă au favorizat incendii severe în California și în zona Amazonului. La nivel global, se așteaptă ca 2020 săajungăîn topul primilor 3 cei mai călduroșiani, seria de observații globale sistematice începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Avem de-a face cu încălzirea globală și efectele ei”, a mai declarat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Ultima oră
08:22 - A patra zi de grevă a Societății de Transport București. O parte dintre tramvaie și troleibuze au reluat activitatea
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință