EXCLUSIV // 2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie. Seceta i-a adus pe fermieri la disperare. ANM: „Avem de-a face cu efectele încălzirii globale”

EXCLUSIV // 2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie. Seceta i-a adus pe fermieri la disperare. ANM: „Avem de-a face cu efectele încălzirii globale
Foto: Pixabay.com

Seceta din 2020 va rămâne în istorie drept una dintre cele mai negre perioade pentru agricultorii români. Condițiile meteo nefavorabile au afectat extrem de puternic culturile, aspect care va influența în mod negativ pentru cumpărător prețul la raft al produselor.

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar, a dezvăluit pentru B1.ro luptele pe care le poartă fermierii români cu seceta în 2020.

„Am aproape 40-42 de ani de activitate și nu am mai prins o astfel de perioadă de secetă. Sunt zone în care nu a plouat deloc. De exemplu, în Tulcea și Constanța. În acest zone, plus Galați, Ialomița, Brăila, o parte din Călărași, în care culturile sunt calamitate 100%.

Este o lovitură deosebit de grea dată fermierului român. O lovitură financiară și nu numai. Nu o să uite fermierul român această perioadă de secetă din 2020 mulți ani. Va rămâne exact ca seceta din 1946″, a declarat profesorul universitar pentru B1.ro.

În acest moment, orice sprijin de la stat este binevenit pentru fermierii români.

„S-a anunțat de Guvern despre ajutoarele pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. Ar fi foarte utile, doar să le dea. Campania de toamnă a început, oamenii trebuie să-și achiziționeze sămânță, motorină, îngrășăminte, trebuie să are și să reînsămânțeze cu grâu, rapiță, orz etc. Dacă o să plouă… Dacă nu, să încerce să-și achite o parte dintre datorii.

Ca niciodată, seceta a lovit în amândouă campaniile. Și în cea de primăvară, și în cea de toamnă. De regulă, seceta a afectat doar una dintre campanii, nu pe ambele. Anul acesta a fost ca niciodată, extraordinar de severă”, a dezvăluit Aurelian Penescu pentru B1.ro.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: „Vom termina acest an agricol cu secetă puternică și extremă”

Roxana Bojariu, climatolog ANM, întărește afirmațiile fermierilor. Seceta, dar și episoadele de grindină au distrus culturile agricultorilor.

„Anul agricol 2019-2020 a fost unul cu probleme. Seceta a debutat chiar cu începutul acestui an agricol, în septembrie 2019 și a continuat cu o iarnă în precipitații, astfel că în mai, cândla nivelul Românieicantitatea de precipitații a fost ușor peste norma climatică, ploile au venit totuși relativ târziu pentru o parte din culturile agricole. Episoadele de grindină ce au acompaniat debutul sezonului cald, au adus și ele pagube agricole. Luna iunie a fost în topul lunilor ploioase, pe poziția a 5-a, începând din 1961.

Și în luna iulie a plouat mai mult decât media lunilor iulie din intervalul de referință 1981-2010, dar repartiția precipitațiilor a fost și este neuniform la nivelul României. Astfel căvom termina acest an agricol, la sfârșitul lunii august, cu seceta puternică și extremă în Estul și Sudul României, în timp ce în alte regiuni ale țării, mai ales în cele din Vest și centru,s-au înregistrat și inundații”, a declarat oficialul ANM pentru B1.ro.

De asemenea, potrivit specialiștilor, 2020 are toate șansele să ajungă în topul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor, adică din ultimii 150-170 de ani.

„La nivel european, ar fi al treilea an la rând cândpe zone extinse ale continentului se manifestăseceta. Pe de altă parte, temperaturi mari și condiții de secetă au favorizat incendii severe în California și în zona Amazonului. La nivel global, se așteaptă ca 2020 săajungăîn topul primilor 3 cei mai călduroșiani, seria de observații globale sistematice începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Avem de-a face cu încălzirea globală și efectele ei”, a mai declarat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)