Fondului Monetar Internaţional nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale: „Orizontul economic a devenit mai sumbru”

Fondului Monetar Internaţional nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale: „Orizontul economic a devenit mai sumbru”
Fondului Monetar Internaţional nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale: „Orizontul economic a devenit mai sumbru”. Sursa Foto: Hepta/ Dursun Aydemir / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a transmis luni că nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale, dar totodată nu o poate exclude, informează Reuters.

Șeful FMI a fost întrebată la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos dacă se aşteaptă la o recesiune: „Nu, nu în acest moment. Dar asta nu înseamnă că iese din discuţie”.

FMI nu se aşteaptă la o recesiune în economiile dezvoltate

Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit de când FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei globale în 2022, din cauza războiului din Ucraina, a încetinirii Chinei şi a şocului preţurilor pe plan mondial, în special la produsele alimentare, potrivit sursei citate.

„Pe termen scurt, orizontul economic a devenit mai sumbru”, a declarat Kristalina Georgieva.

Gita Gopinath, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional a transmis că, deşi economia mondială se confruntă cu dificultăţi, actualele previziuni economice oferă un buffer (rezervă) faţă de o potenţială recesiune pe plan mondial.

Ar putea exista sancţiuni şi contra-sancţiuni”, a avertizat Gita Gopinath.

Alte dificultăţi includ inflaţia, majorarea dobânzilor de către băncile centrale şi încetinirea creşterii economiei chineze, a adăugat Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

Șeful FMI: Inflaţia va rămâne o perioadă la un nivel ridicat

Fondului Monetar Internaţional estima în luna ianuarie că în 2022 economia mondială va înregistra o creştere de 4,4%, iar luna trecută previziona un avans de doar 3,6%, conform Agerpres.

„Aşadar, toate acestea influenţează negativ previziunile noastre. Aş spune că o creştere a economiei globale de 3,6% anul acesta este un buffer”, chiar dacă riscurile sunt inegal distribuite pe glob, a apreciat oficialul FMI.

„Sunt ţări care sunt puternic afectate … ţări din Europa lovite puternic de efectele războiului, unde s-ar putea înregistra recesiune tehnică”, a susţinut directorul general adjunct al FMI.

Oficialul a atras atenţia că „inflaţia va rămâne o perioadă la un nivel ridicat, mult peste obiectivele băncilor centrale, iar condiţiile financiare s-ar putea înăspri mult mai rapid decât am văzut deja. Iar creşterea economiei chineze încetineşte”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`