Criza economică este abia la început. Avertismentul transmis de șefa FMI: „Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească pentru noi şocuri financiare”

Criza economică este abia la început. Avertismentul transmis de șefa FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească pentru noi şocuri financiare
Directorul FMI susține că războiul provocat de Putin limitează creșterea economiei mondiale:„În termeni simpli, ne confruntăm cu o criză peste criză” Sursa Foto: Hepta - DPA Images / Greg Beadle

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că liderii financiari la nivel mondial ar putea să se confrunte cu mai multe crize generate de presiuni inflaționiste.

Avertismentul șefei FMI

Georgieva a declarat pentru Reuters că este din ce în ce mai greu pentru băncile centrale să reducă inflația fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor crescânde asupra prețurilor energiei și alimentelor ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina, a politicilor Chinei privind zero cazuri de COVID, care au redus producția cu blocaje asupra lanțurilor de aprovizionare, scrie usnews.com.

„Cred că trebuie să începem să ne obișnuim că s-ar putea să nu fie ultimul șoc”, a spus ea, menționând că a încetat să mai privească inflația ca pe un șoc „tranzitoriu” când a izbucnit focarul Omicron COVID-19 la sfarsitul anului trecut.

Ea a spus că cererea puternică din partea Statelor Unite, întreruperile lanțului de aprovizionare și efectele războiului din Ucraina, toate indică o inflație de durată. Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat și ar putea exista o altă criză, a adăugat ea în marginea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe G7 și a guvernatorilor băncilor centrale din Germania.

Probleme economice în lanț

Politica zero-COVID a Chinei, care a dus la izolarea pe scară largă în marile orașe, este imposibilă din cauza variantelor extrem de contagioase, dar oficialii de la Beijing par „să se îndepărteze” pentru a rezista modificării acesteia

Ea a spus că „de fapt nu este prea îngrijorată” de economia Chinei, deoarece guvernul de la Beijing are spațiu de politică fiscală și monetară pentru a susține creșterea.

Georgieva a spus că eforturile țărilor de a-și schimba lanțurile de aprovizionare de la o eficiență maximă la o rezistență sporită vor crește unele costuri, deoarece va trebui să existe redundanță.

„Deci, acesta va fi un șoc de preț unic și apoi nu va mai avea impact asupra inflației? Sau ne va tăia mai mult aripile”, a spus ea.  “Trebuie să ne dăm seama”.

Georgieva a mai spus că speră să vorbească despre preocupările pe care le-a exprimat cu privire la fragmentarea economiei globale în blocuri concurente conduse de Statele Unite și alte democrații de piață, pe de o parte, și China, Rusia și alte economii de stat, pe de altă parte.

FMI a spus că acest lucru ar fi un „dezastru” cu tehnologia, ramurile de reglementare și instituțiile concurente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni