Furt de circa 2 milioane de euro la Budapesta! Cum a fost posibil și care sunt implicațiile statului

Furt de circa 2 milioane de euro la Budapesta! Cum a fost posibil și care sunt implicațiile statului

Birourile din Budapesta ale Arton Capital, firmă ce a vândut obligaţiuni de rezidenţă maghiare, au fost sparte la începutul lunii aprilie, la doar o lună după ce guvernul a retras programul.

Sumele sustrase se ridică la echivalentul a 1,9 milioane de euro, din care un milion de euro din banii furaţi era într-un seif, iar restul într-un sertar neîncuiat, spun surse maghiare citate de ZF.

Totodată, ar mai fi fost furat și un server cu documentaţiile tuturor vânzărilor de obligaţiuni, inclusiv cu date personale despre achiziţii.

Surse au declarat pentru 444.hu că activitatea neobişnuit de crescută a poliţiei pentru o infracţiune care nu a implicat violenţe fizice are drept cauze presiunile mari politice, mai scrie Ziarul Fiannciar.

Programul de obligaţiuni de rezidenţă a fost lansat în 2013 după ce comisia economică a parlamentului, condusă de pe atunci parlamentar al Fidesz Antal Rogen, a oferit fără licitaţie câtorva firme offshore dreptul de a vinde obligaţiunile.

Astăzi, Rogen este şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Raţionamentul acestor obligaţiuni este că statul va accesa astfel capital mai ieftin. Însă programul s-a dovedit a fi o formă mai extinsă de strângere de fonduri deoarece dobânzile obligaţiunilor erau mai mari decât cele ale pieţei.

Pe lângă perceperea de comisioane de procesare de zeci de mii de euro, brokerii colectau şi dobânzile. Cu alte cuvinte, sute de milioane de euro erau deviate spre firmele offshore în loc să ajungă în bugetul statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`