"Germania de astăzi nu este Germania de ieri": Se împlinesc 56 de ani de când statul german și cel israelian au lăsau în urmă atrocitățile Holocaustului și s-au lansat către o colaborare înfloritoare

"Germania de astăzi nu este Germania de ieri": Se împlinesc 56 de ani de când statul german și cel israelian au lăsau în urmă atrocitățile Holocaustului și s-au lansat către o colaborare înfloritoare
foto: uk.diplo.de

Pe 14 martie 1960, la doar 15 ani după Holocaust, prim-ministrul Israelului, David Bn-Gurion, alături de cancelarul Germaniei de Vest, Konrad Adenauer, au discutat despre eforturi comune și despre metode de înlesnire a unei relații, totul în cadrul unei întrevederi ținută la New York, arată jpost.com.

Aceasta nu a fost pentru prima oară când oficialii germanilor și israelienilor s-au întrunit de la atrocitățile comise de naziști în al doilea război mondial, dar a fost pentru prima oară când cele două țări au pledat pentru a munci împreună pentru un viitor mai bun.

În primul contact al celor două țări din 1951, Adenaur a spus Parlamentului său că a primit apeluri de la statul Israel și de la organizații evreiești pentru a repara atrocitățile naziștilor.

În discursul său, acesta a specificat că Germania de Vest este pregătită și dispusă să vină cu o soluție pentru a rezolva problema indemnizației materiale, pentru a înlesni drumul către vindecarea spirituală a suferințelor de până în momentul respectiv.

Reparațiile de război nu au fost privite cu ochi buni în Israel. Chiar dacă statul s-a luptat cu o rată a șomajului crescândă și avea puține rezerve de stat, care au dus către o politică de austeritate în anii '50, au fost proteste substanțiale contra acestor reparații.

Conducerea mișcarii contra reparațiilor a fost coordonată de viitorul prim-ministrul și liderul aripii drepte, Menachem Begin, care a spus că onoarea evreilor nu va fi vândută pentru bani și că sângele evreiesc nu va fi murdărit de bunuri materiale.

Pragmatismul premierului Ben-Gurion a câștigat această luptă, iar ministrul de externe Moshe Sharett și Adenaur au negociat termenii reparațiilor de război, care au intrat în vigoare în luna martie a anului 1953.

În ciuda plăților efectuate de Germania, cele două țări nu au avut relații diplomatice oficiale, acestea neputând fi stabilite până în 1965, la cinci ani după ce Ben-Gurion s-a întâlnit cu Adenaur. Israeliții nu doreau înlesnirea unei relații cordiale cu țara care a exterminat șase milioane de evrei cu mai puțin de două decenii în urmă.

Cu toate aceasta, prin întâlnirea din 1960, cei doi lideri au făcut o mișcare îndrăzneață prin a lăsa în spate trecutul și a se concentra la viitor.

Nu a existat un protocol oficial al întâlnirii care a durat două ore și care a avut loc la hotelul Waldorf Astoria, dar cei care au fost prezenți au precizat că s-a discutat despre împrumuturi pe care Germania le-a acordat cu scopul de a ajuta cu dezvoltarea infrascructurii din deșetul Negev, precum și alte moduri creative de a crea companii în Israel.

Ben-Gurion a vorbit despre importanța faptului că Germania și-a recunoscut greșelile și se căiește pentru păcatele sale.

"Oamenii mei nu pot uita trecutul, dar ne amintim de trecut nu ca să medităm asupra lui, ci pentru a ne asigura că așa ceva nu o să se mai întâmple vreodată. Am spus-o și în cadrul Parlamentului isralian, că Germania de astăzi nu este Germania de ieri. După întrevederea pe care am avut-o cu cancelarul, sunt sigur că această judecată a fost una corectă", a declarat Ben-Gurion după întâlnire.

Legăturile dintre cele două state au crescut treptat, iar astăzi, Germania este una dintre țările prietene ale Israelului, cele două țări bucurându-se de legături înfloritoare din punct de vedere militar, comercial sau al programelor culturale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`