Grevă la Ministerul francez de Externe: Diplomații vor protesta împotriva unei „avalanșe de reforme”

Grevă la Ministerul francez de Externe: Diplomații vor protesta împotriva unei „avalanșe de reforme”
Sursă foto: Hepta - Alexey Vitvitsky

Mai multe sindicate din Franța au făcut apel la grevă pe 2 iunie la Ministerul de Externe. Scopul este de a-și exprima „disconfortul” față de o „avalanșă de reforme” care pune capăt corpului diplomatic francez, într-un moment de tensiuni globale.

Este a doua oară în istoria Franței când are loc o astfel de manifestare. În 2003, a avut loc prima grevă privind chestiuni legate de indemnizații.

Diplomații francezi vor protesta împotriva unei „avalanșe de reforme”

„Quai d’Orsay dispare încetul cu încetul”, se arată într-o declarație a șase sindicate. Principala plângere este o reformă care pune capăt diplomaților de carieră, prin anularea statutului special acordat acestora, spun sindicatele. Această măsură va fi aplicată începând cu anul viitor.

„Aceste măsuri de demontează instrumentul nostru diplomatic nu au sens într-un moment în care războiul a revenit în Europa”, se arată într-o declarație comună, potrivit HotNews.

Aproximativ 700 de diplomați de rang înalt din Franța vor fi nevoiți să se alăture unui nou corp de „administratori de stat”.

„Suntem foarte îngrijorați”, a declarat pentru AFP un diplomat, sub anonimat. „Nu suntem interschimbabili. Am cel mai mare respect pentru colegii mei din alte servicii ale statului, dar nu știu sa le fac treaba si ei nu știu să o facă pe a mea”.

Franța are a treia cea mai mare rețea de diplomați din lume

Franța are a treia cea mai mare rețea de diplomați din lume, după China și Statele Unite, cu aproximativ 14.000 de angajați la ministerul de Externe.

Scopul restructurării guvernamentale este de a încuraja o mai mare mobilitate între serviciile de stat, care, istoric, au fost împărțite în unități separate, cu reguli și protecție a locurilor de muncă care fac deplasarea între ele foarte dificilă.

Guvernul este, de asemenea, dornic să atragă candidați noi în serviciul diplomatic, prin deschiderea de noi rute către minister.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni