Guvernul Petkov, condus de către absolventul de la Harvard, a fost aprobat de către Parlamentul Bulgariei

Guvernul Petkov, condus de către absolventul de la Harvard, a fost aprobat de către Parlamentul Bulgariei
Kiril Petkov / Facebook

Parlamentul Bulgariei l-a votat pe Kiril Petkov, absolventul de la Hardvard, ce și-a depus jurământul luni. Deputații l-au votat cu o majoritate de 134 de voturi din 240, transmite Reuters.

Petkov, noul prim-ministru al Bulgariei

Petkov, în vârstă de 41 de ani, a cărui partid (Continuăm Schimbarea) a câștigat cele trei alegeri naționale în Bulgaria, în noiembrie, și-a asigurat o majoritate clară de 134 de voturi în parlamentul de 240 de membri pentru a prelua frâiele țării balcanice.

„Voi insista ca corupția de la cel mai de jos la cel mai înalt nivel să fie demascată”, a spus Petkov.

Noul guvern preia conducerea după opt luni de impas politic și două administrații interimare, după ce furia împotriva corupției la nivel înalt a pus capăt guvernării de un deceniu al fostului premier Boyko Borissov.

Petkov va naviga într-o alianță cu patru partide a dușmanilor politici ai lui Borissov, cu jurământul de a curăța viața publică, de a accelera creșterea la peste 5% pe an și de a ajunge mai repede din urmă cu colegii occidentali mai bogați.

Cabinetul său va trebui să conducă Bulgaria prin provocări, de la costurile ridicate ale energiei și ratele scăzute de vaccinare COVID până la pregătirea economiei pentru intrarea în zona euro în 2024.

„Prima mea sarcină va fi să țin la distanță costurile cu electricitatea pentru consumatori și să măresc nivelul vaccinărilor cel puțin la nivelul mediu din UE”, a spus Petkov reporterilor.

Petkov a spus că intenționează să mențină adoptarea voluntară a vaccinului împotriva coronavirusului, dar va lansa o campanie de informare pentru a-i convinge pe bulgarii sceptici să se inoculeze. Doar 26% dintre adulți sunt complet vaccinați, comparativ cu o medie de 70% în UE.

Bulgarii, chemați la vot a treia oară într-un singur an

Bulgarii au fost chemați la urne să-și aleagă parlamentarii pentru a treia oară în ultimul an. Scrutinul se anunță a fi unul cu absenteism record. La ora locală 16.00, prezența la vot era de doar 26%, cea mai slabă de până acum.
Alegeri au mai fost în aprilie și iulie, după aproape 10 ani în care Borisov a condus, și au fost organizate acum din nou deorece partidele nu au reușit să se înțeleagă pentru a asigura o guvernare susținută de majoritate parlamentară.

Al treilea scrutin s-a desfășurat în plin val 4 al pandemiei de coronavirus, în care trei pacienți COVID-19 au murit într-un incendiu izbucnit în spitalul în care erau internați. Citește toată știrea

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)