Guvernul Poloniei vrea să modifice constituția: Obiectivele, creșterea cheltuielilor de apărare și posibilitatea de a confisca averile oligarhilor ruși

Guvernul Poloniei vrea să modifice constituția: Obiectivele, creșterea cheltuielilor de apărare și posibilitatea de a confisca averile oligarhilor ruși
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Premierul polonez Mautesz Morawiecki va propune un pachet de soluții care vor impune adoptarea unor modificări constituționale, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, Piotr Muller. Potrivit oficialului, inițiativa va cuprinde printre altele eliminarea pragului pentru cheltuielile de apărare și posibilitatea de a confisca activele oligarhilor ruși, transmite Tvn24.pl.

Guvernul Poloniei vrea să modifice constituția, în contextul războiului din Ucraina

Guvernul Poloniei intenționează să amendeze constituția națională pentru a putea crește cheltuielile de apărare, dar și pentru a confisca activele oligarhilor ruși ca urmare a invaziei din Ucraina, a precizat reprezentantul cabinetului.

Legea pentru apărarea patriei, adoptată chiar în această lună, prevede că Polonia va majora cheltuielile de apărare la 3% din PIB, ceea ce ar putea duce la depășirea pragurilor prevăzute de constituția țării.

Premierul polonez s-a întâlnit luni cu liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situația din Ucraina.

„Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a prezentat câteva puncte-cheie ale sesiunii de astăzi de la Biroul premierului, în ceea ce privește chestiuni care, pentru a fi implementate, vor impune modificări constituționale”, a spus Piotr Muller, luni, într-o conferință de presă.

„În primul rând, în situația în care Rusia amenință deschis cu un atac direct asupra țărilor din Uniunea Europeană, în perspectivă și asupra Poloniei, și asupra țărilor baltice, care până acum s-au bucurat de libertate și de securitate, este de datoria Poloniei să pregătească imediat armata poloneză pentru posibilitatea unui astfel de atac”, a continuat oficialul.

„Armata poloneză trebuie să fie echipată imediat la cele mai înalte standarde, prin urmare una dintre modificările propuse la constituție va fi excluderea cheltuielilor cu armata și armamente de la pragul datoriei publice”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Pe fondul războiului din Ucraina, și România a decis să majoreze cheltuielile de apărare de la 2% la 2,5% din PIB.

Pe de altă parte, o a doua chestiune se referă la posibilitatea de a confisca activele oligarhilor ruși și ale companiilor care sprijină invazia rusă asupra Ucrainei. Banii respectivi ar putea merge către ajutor umanitar, a adăugat Piotr Muller.

În plus, guvernul polonez dorește să introducă taxe suplimentare pentru companiile care își continuă activitățile în Federația Rusă.

Urmăriți B1TV.ro și pe