În ultimul timp există o nouă frenezie în construcția de hidrocentrale, deși un raport al Băncii Mondiale arată că cele construite în anii 50 și 60 au produs curent electric sub așteptări și, de cele mai multe ori, de ele au beneficiat doar corporațiile miniere, scrie România Curată.
Jurnaliștii britanici încadrează proiectul din România în cadrul celor ”care ameninţă să distrugă zonele sălbatice, care nu-şi vor mai reveni niciodată şi vor pierde definitiv şansa de a-şi fructifica potenţialul turistic”.
În articolul intitulat “O invazie de noi proiecte hidroenergetice ameninţă ultimele râuri sălbatice ale planetei”, The Guardian arată că proiectul hidrocentralei construită în Țara Hațegului a fost autorizat discret, fără o opoziţie consistentă, parţial pentru că este o vale foarte necunoscută şi izolată.
„Ai văzut vreodată un râu cu adevărat sălbatic, fără regularizări, aşezări ori baraje? Ei bine, şansele tale se diminuează. Preocuparea privind combustibilii fosili duce la o gigantică înmulţire a proiectelor hidroenergetice. China construieşte sute de baraje, unele pe ultimele râuri sălbatice ale Asiei: Salween (numit Nu în China) şi Brahmaputra (Yarlung Tsangpo în Tibet).
Europa este cuprinsă de o invazie a barajelor. Conform, ONG-ului Riverwatch, peste 570 de proiecte de baraje mari sunt planificate doar în Balcani. Această problemă este deosebit de controversată din moment ce multe dintre râurile neatinse ale Europei sunt în această zonă, care adăposteşte aproximativ 40% din melcii şi scoicile continentului, plus 69 de specii endemice de peşti, printre care lostriţa – un salmonid danubian rar. Chiar şi o ţară mică precum Macedonia are mai mult de 400 de proiecte hidroenergetice propuse”, se mai arată în articolul britanicilor.