Imagini de la summitul Biden-Putin. Armand Goșu, detalii despre discuția președinților din SUA și Rusia: În aceeași vilă a avut loc și întâlnirea dintre Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan (VIDEO)

Imagini de la summitul Biden-Putin. Armand Goșu, detalii despre discuția președinților din SUA și Rusia: În aceeași vilă a avut loc și întâlnirea dintre Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan (VIDEO)
foto: Hepta.ro - Sputnik - Stringer / Hepta.ro - DPA Images

Președinții din SUA și Rusia, Joe Biden și Vladimir Putin, au început prima parte a discuției din cadrul summitului bilateral pe care îl desfășoară miercuri la Geneva. La această fază participă și șefii celor două diplomații, Antony Blinken și Serghei Lavrov, iar ulterior întrevederea va trece la un format ceva mai extins, „dar oricum restrâns”, la care vor lua parte și consilierii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Armand Goșu, detalii despre summitulpreședinților din SUA și Rusia, Joe Biden și Vladimir Putin

Prima parte a discuției este în biblioteca vilei La Grange din Geneva. În această vilă a avut loc și întâlnirea din 1985 dintre secretarul general Gorbaciov și președintele american Reagan, a fost prima lor întâlnire, nu s-au luat nici atunci niciun fel de decizii, dar a fost un fel de testare a celuilalt, iar încrederea câștigată cu acea ocazie a permis avansarea în relațiile sovieto-americane”, a declarat Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, la „Talk B1” cu Irina Petraru.

Expertul a explicat că oficialii „au foarte multe lucruri de discutat”, de la lucruri ceva mai simple, precum funcționarea serviciilor consulare, și până la aspecte mai complicate de pe agenda bilaterală.

„În bibliotecă, cei doi președinți sunt însoțiți de ministrul de externe. Participă Blinken, șeful diplomației americane, și Lavrov, șeful diplomației ruse. Această întâlnire este prevăzută să dureze – se speculează – undeva la două ore sau va dura o oră, după care se va trece într-o altă cameră, unde vor fi delegații, acolo este o masă mai lungă, dar, numărând scaunele în jurul mesei, să știți că nu sunt mai mult de cinci, șase locuri de fiecare parte, deci va fi în variantă extinsă, dar oricum suficient de restrânsă. Din câte am înțeles, vor participa acolo și cei doi ambasadori care au fost într-un fel retrași după ce președintele Biden, în acel interviu deja celebru, l-a făcut pe Putin criminal”, a adăugat Armand Goșu.

Ultima oră
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)