Speranțele Suediei de a primi ajutor de la imunitatea în masă pentru combaterea pandemiei de coronavirus au primit o lovitură nouă joi, când un nou studiu a arătat că mai puține persoane decât se așteptau că au dezvoltat anticorpi.
Suedia a optat pentru o strategie mai controversată în timpul pandemiei, permițând ca majoritatea școlilor, restaurantelor, barurilor și întreprinderilor să fie deschise în timp ce cea mai mare parte a Europei se afla în izolare.
În timp ce oficialii Agenției de Sănătate au subliniat că obținerea imunității în masă nu este un scop în sine, aceștia au afirmat de asemenea că strategia autorităților este de a încetini răspândirea pandemiei pentru a nu copleși sistemul de sănătate, nu suprimarea virusului.
Cu toate acestea, un nou studiu, cel mai cuprinzător din Suedia realizat până în prezent, a arătat că doar aproximativ 6,1% dintre suedezi au dezvoltat anticorpi, cu mult sub niveluri considerate suficiente pentru a obține imunitate în masă chiar parțială.
„Răspândirea este mai mică decât am crezut, dar nu mult mai mică”, a declarat Anders Tegnell, Epidemiologul șef, la o conferință de presă, adăugând că virusul s-a răspândit în grupuri și nu se comportă ca bolile anterioare, scrie Reuters.
„În acest stadiu, avem diferite niveluri de imunitate pentru diferite părți ale populației, de la 4 la 5% la 20% la 25%”, a adăugat el.
Imunitatea în masă, în care destul de mulți oameni dintr-o populație au dezvoltat imunitate la o infecție pentru a putea opri eficient răspândirea acestei boli, nu este testată pentru noul coronavirus, iar extinderea și durata imunității în rândul pacienților recuperați este la fel de incertă.
Suedia a depășit miercuri 5.000 de decese cauzate de pandemia de Covid-19, de multe ori mai mare pe cap de locuitor decât vecinii săi nordici, dar și mai mică decât unele țări care au optat pentru blocarea strictă, precum Marea Britanie, Spania și Italia.
Epidemiologul Anders Tegnell, care a condus strategia de luptă a Suediei împotriva pandemiei de SARS-CoV-2, a recunoscut că ar fi trebuit să impună mai multe restricții pentru a evita un număr atât de mare de decese cauzate de Covid-19.
„Dacă ne-am confrunta cu aceeași boală, cu exact ceea ce știm despre ea astăzi, cred că am aborda altfel situația, undeva la jumătatea distanței dintre ceea ce a făcut Suedia și ce a făcut restul lumii”, a spus Tegnell.
La sfârșitul lunii mai, opoziția din Suedia a făcut apel la lansarea unei comisii independente de anchetă care să investigheze răspunsul autorităților la criza COVID-19.
Mai precis, este vorba despre formațiunile de dreapta, în speță conservatorii din Partidul Moderat și anti-imigraționiștii Suedezi Democrați, care cer ca organismul să fie creat înainte de venirea verii.
Premierul social-democrat Stefan Lofven și-a exprimat în mod repetat sprijinul față de crearea unei comisii, dar a precizat că va înființa una abia după încheierea pandemiei de coronavirus.