Serviciile de securitate din Europa sunt în alertă din cauza unei posibile noi arme în războiul Rusiei – incendierea și sabotajul – după o serie de incendii și atacuri misterioase asupra infrastructurii din Marea Baltică, Germania și Regatul Unit, relatează The Guardian.
Când a izbucnit un incendiu în această lună la un magazin Ikea din Vilnius, Lituania, prim-ministrul polonez Donald Tusk a sugerat că ar putea fi mâna unui sabotor străin.
Anchetatorii suspectau deja o posibilă implicare a Rusiei într-un atac incendiar în estul Londrei, un incendiu care a distrus cel mai mare mall din Polonia, o tentativă de sabotaj în Bavaria și un graffiti antisemit în Paris.
Deși nu există nicio probă care să ateste că oricare dintre aceste incidente ar fi coordonate, serviciile de securitate consideră că ele ar putea face parte dintr-o încercare a Rusiei de a destabiliza Occidentul.
Serviciile spun că după Războiul Rece operațiunile de spionaj au constat în spioni și ofițerii lor de caz, dar în epoca social media pot fi angajați și vandali, care acționează fără a lăsa posibilitatea de a se face vreo legătură între ei și alți atacatori, acești sabotori fiind plătiți cu câteva sute de euro sau chiar în criptomonede.
Există o îngrijorare atât de mare că aceste atacuri hibride ar putea fi opera Rusiei încât subiectul a fost pus pe masa discuțiilor la summiturile miniștrilor apărării și de externe la Bruxelles în această săptămână, cu oficiali din sectoarele de securitate ale Țărilor de Jos, Estoniei și Lituaniei trăgând semnale de alarmă cu privire la vulnerabilitățile naționale.
Un ministru, care a preferat să rămână anonim, a spus că sunt foarte îngrijorați de „sabotajul organizat, finanțat și realizat de reprezentanți ai Rusiei”.