Col. (r) Ion Petrescu, analist militar, a comentat presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a declarat că „prima supoziție publică, în absența altor informații, este că e vorba de o reglare de conturi, deși, prin prezența sa în Africa, Prigojin aducea servicii reale dictatorului rus”.
„Aici sunt două elemente distincte. Primul sigur că este așteptarea observatorilor calificați că va fi o răzbunare în timp a lui Putin împotriva lui Prigojin, dar, în același timp, trebuie să fim și realiști. El a acționat mult timp din ordinul președintelui Federației Ruse, dovadă dislocarea unei brigăzi din trupele Wagner în Belarus, unde au reușit, prin deplasarea a 5.000 de oameni către pasul Suwalki, să genereze îngrijorarea statelor NATO din zonă, începând cu Polonia, continuând cu Lituania, Letonia și Estonia, și atrăgând o focalizare a unora dintre militarii pe care îi are Polonia. Mai precis, au dislocat în jur de 10.000 de militari acolo unde se așteptau să apară luptătorii Wagner”, a declarat analistul militar român.
„Prima supoziție publică, în absența altor informații, este că e vorba de o reglare de conturi, deși, prin prezența sa în Africa, Prigojin aducea servicii reale dictatorului rus, asta prin faptul că în continuare compania Wagner primea o serie de beneficii materiale, inclusiv în diamante, din partea celor cărora le asigura securitatea în zonă, de regulă șefi de state și de guverne care aveau probleme în relația lor cu populațiile locale. Este un eveniment, încă nu știm, la informațiile actuale publice, dacă accidentul a fost pus la cale din ordinul lui Putin sau a fost un simplu accident de avion, cum se mai întâmplă”, a continuat Ion Petrescu.
„Noi nu știm la nivelul opiniei publice internaționale relațiile reale între Vladimir Putin și Prigojin. Să nu uităm că după revoltă Putin l-a primit pe Prigojin, împreună cu alți comandanți din cadrul companiei militare Wagner, chiar la Kremlin. Chiar dacă nu au fost fotografii și imagini difuzate de televiziunile patronate de dictatorul de la Kremlin, totuși, lumea a fost surprinsă de acest dialog, în care, pe de o parte, Putin a reafirmat dezaprobarea rebeliunii militare a trupelor lui Prigojin și, pe de altă parte, comandanții Wagner au exprimat deficiențele pe care le-au avut atunci când acționau în Ucraina împotriva trupelor ucrainene”, a mai spus Ion Petrescu.