Jeff Lightfoot, despre războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia nu este în mod clar un membru de încredere al comunității internaționale a națiunilor”

Jeff Lightfoot, despre războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia nu este în mod clar un membru de încredere al comunității internaționale a națiunilor”
Jeff Lightfoot, despre războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia nu este în mod clar un membru de încredere al comunității internaționale a națiunilor”. Foto: Facebook/MinistryofDefenceUA.

Jeff Lightfoot, director de program pentru Europa la Centrul pentru Întreprinderi Private Internaționale (CIPE), a vorbit într-un interviu despre războiul Rusiei contra Ucrainei.

Acesta susține că lipsa de încredere pe care oamenii o au în politicienii care ar trebui să-i reprezinte, se simte tot mai accentuat. Felul în care liderii din lumea liberă iau decizii, adică democratic, este perceput de public ca fiind unul mai degrabă slab.

Ce ne învață criza provocată de războiul lui Vladimir Putin

În cadrul interviului Jeff Lightfoot a fost întrebat ce trebui să învețe politicienii lumii occidentale din această lecție:

„Cred că este important să înveți lecții și este important să te adaptezi și să înveți dintr-o situație. Evident, o serie de țări au legături energetice și economice profunde cu Rusia, care se dovedesc acum a fi o răspundere nu numai din punct de vedere economic, ci și strategic. Așa că vedem politicieni încercând să se adapteze rapid, din mers, și să reziste mai bine.

Și acest lucru va crea un impuls pentru unitatea europeană și solidaritate democratică între țările din Europa Centrală și de Est, care sunt foarte expuse Rusiei, și țările din Europa de Vest, care şi-ar putea limita dependență energetică, de exemplu. Și este, la fel, un moment pentru ca această solidaritate europeană să nu fie construită în opoziție cu relațiile transatlantice puternice, ci în cooperare cu acestea. Este momentul pentru o mai mare transparență a legăturilor de afaceri dintre guvernele autoritare și guvernele democratice.

Am văzut în Germania, de exemplu, dar nu în Germania, în Bulgaria și alte locuri unde legăturile energetice rusești au avut, sincer, un impact corupt asupra politicii democratice, care corodează democrațiile din interior și creează dependențe de o putere externă precum Rusia. Deci, trebuie să privim și pe plan intern. Cu toții, țara mea procedează la fel în privinţa fluxurilor cleptocratice de bani, canalizate prin afaceri imobiliare în Statele Unite.

Cu toții trebuie să ne curățăm economiile pentru că vedem aceste conexiuni atât în economie, cât și în domeniul energetic, care ne-au slăbit sincer rezistența față de puterile autoritare, care nu ne provoacă doar pe câmpul de luptă, ci și în alte domenii precum cibernetica și economia”, a susținut Jeff Lightfoot, director de program Europa.

„Europa va rezista unită în această situaţie mai bine decât cred că s-ar fi putut aștepta cineva”

De asemenea, Lightfoot a fost vorbit și despre solidaritatea Uniunii Europene.

„Sunt destul de optimist că o vor păstra, cred că o vor face. Europa va rezista unită în această situaţie mai bine decât cred că s-ar fi putut aștepta cineva. Realegerea lui Macron este foarte importantă.

În al doilea rând, vedem că Germania se luptă cu adevărat cu ideologii din trecut care nu sunt potrivite în prezent, fie că este vorba de pacifism fără nicio noţiune despre pacifism și ce înseamnă asta de fapt, și, de asemenea, chestiuni legate de modul în care banii contribuabililor germani funcţionează sau nu în termeni de deficit bugetar și solidaritate. În mod clar, acest lucru va fi foarte scump.

Vedem acum dezbaterea despre sancțiunile care interzic importul de petrol. Ungaria și Slovacia sunt profund afectate de acest lucru. Au abordări diferite față de Rusia, Ungaria și Slovacia. Dar se lucrează la un fel de excepţie pentru Ungaria și Slovacia, să renunţe la petrol într-un ritm mai lent, sunt semne de solidaritate europeană.

Vedem o creștere a interconexiunilor între țările europene, Grecia joacă un rol important, gazul provenind din sud. Sunt relativ optimist că Europa va rămâne unită în această privință. Dar cred că trebuie să vedem că Germania este cheia, iar țările europene fără ieșire la mare vor avea nevoie ca țările de coastă să îşi intensifice eforturile cu adevărat, astfel încât să poată ajuta la obținerea gazului, gazul natural lichefiat și lucruri de genul acesta.

Vom avea nevoie de mai multă flexibilitate în ceea ce privește bugetul, deoarece acest lucru va fi foarte costisitor pentru state şi plafonul datoriei de 3% nu va fi sustenabil, nici în ceea ce privește cheltuielile de apărare, nici pentru tranziția energetică.

Va trebui să vedem mecanisme creative de creditare și împrumut, așa cum am văzut în timpul pandemiei, pentru apărare și pentru cheltuielile cu energia, ca să permitem țărilor să facă investițiile de care au nevoie să reziste”, a mai transmis Jeff Lightfoot.

Cum va fi lumea după război?

„Vreau să spun, istoria este lungă, dacă ne uităm înapoi, desigur, la un moment dat Occidentul va reacționa și va avea relații cu Rusia. Cu o Rusie ca aceasta pe care o vedem că acționează așa, este dificil să ai relații normale de funcționare. Este important să nu se întrerupă relația în întregime.

Cred că ceea ce face Emmanuel Macron în privinţa convorbirilor cu Putin – a avut multe momente jenante, sincer, în care rușii nu i-au dat nimic. Dar este important să rețineți că ucrainenii i-au cerut lui Macron să aibă acel dialog. Trebuie să se mențină canalul de comunicare deschis. Războiul trebuie să se încheie la un moment dat.

Nu vrem ca acest lucru să se transforme într-un fel de schimb nuclear îngrozitor sau ceva de genul acesta. Iar rușii vor rămâne membri ai Consiliului de Securitate permanent al ONU. Deci da, nu vom avea discuții fructuoase cu ei, dar ei vor fi la masă. Acolo trebuie să gândim pe termen lung și apoi pe termen scurt și mediu. Dar acum, Rusia nu este în mod clar un membru de încredere al comunității internaționale a națiunilor.

Un lucru la care merită să reflecte societățile noastre democratice este ce parte din lume a stat „şi a privit de peste gard”, inclusiv alte democrații precum India, statele din Golf. Cred că acest punct va necesita o diplomație foarte creativă. Aceste țări au propriile lor dependențe de Rusia.

Unele țări sunt foarte îngrijorate de regimul de sancțiuni, care ar putea fi folosit ca pedeapsă şi pentru ele însele. Va trebui să ne gândim cum să construim un corp incluziv, să vorbim mai mult despre regulile care au fost încălcate aici, o țară care invadează un vecin suveran. Nu trebuie să transformăm asta într-un lucru de genul: Occidentul versus restul. Este despre reguli care au fost încălcate, ceva ce nu poate fi acceptabil în sistemul internațional, similar cu ceea ce a făcut președintele Bush, tatăl, când Irakul a invadat Kuweitul în 1990. Aceasta era regula la sfârșitul Războiului Rece şi nu ar trebui să permitem să fie încălcată. Trebuie să spunem același lucru despre invadarea unei țări suverane și despre crimele de război pe care le-am văzut comise”, a declarat Lightfoot, potrivit Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`