Klaus Iohannis, despre summitul NATO: Am evidențiat în documente comportamentul agresiv și destabilizator al Rusiei. Situația de securitate din zona Mării Negre rămâne preocupantă (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre summitul NATO: Am evidențiat în documente comportamentul agresiv și destabilizator al Rusiei. Situația de securitate din zona Mării Negre rămâne preocupantă (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că, în cadrul summitului NATO, aliații au convenit că procesul de consolidare a posturii alianței de descurajare și apărare trebuie să vizeze cu precădere flancul estic ca întreg, cu atenție specială pe evoluțiile de securitate de la Marea Neagră. De altfel, în documentele adoptate azi a fost evidențiat „comportanentul agresiv și destablizator al Rusiei față de aliații și partenerii noștri din vecinătate”. „Situația de securitate din zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor și tehnicii militare rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată ilegat e încă o dovadă clară în acest sens”, a declarat Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

NATO, preocupată de mișcările de trupe rusești de la granița Ucrainei. Declarațiile președintelui Iohannis

„Am decis azi să continuăm consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. Am evidențiat, în acest sens, că apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a NATO. Alături de aliați, am salutat progresele NATO în asigurarea unei posturi credibile și eficiente și am încurajat continuarea eforturior în acest sens.

Am evidențial necesitatea ca procesul să vizeze cu precădere flancul estic ca întreg, în mod coerent, cu atenție specială pentru evoluțiile de securitate de la Marea Neagră. NATO trebuie să dispună de forțele și capabilitățile necesare pentru a răspunde eficient amenințărilor cu care ne confruntăm în regiune. Am evidențiat și menționat în documente comportamentul agresiv și destablizator al Rusiei față de aliații și partenerii noștri din vecinătate.

Situația de securitate din zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor și tehnicii militare rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată ilegal e încă o dovadă clară în acest sens.

Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și acest lucru a fost clar reconfirmat inclusiv prin multiple referiri la Marea Neagră în documentele summitului.

Am convenit astăzi importanța avansării și aprofundării relației NATO cu UE și cu statele care împărățesc aceleași valori”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Ultima oră
09:29 - Incendiu puternic la o hală de producție a polistirenului din Dâmbovița. A fost emisă avertizare Ro-Alert
09:29 - Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale