„Lista crimelor rusești este interminabilă”. Ucraina a denunțat infracțiunile comise de forțele rusești la ONU

„Lista crimelor rusești este interminabilă”. Ucraina a denunțat infracțiunile comise de forțele rusești la ONU
„Lista crimelor rusești este interminabilă”. Foto: captura video.

Ucraina a denunțat la ONU abuzurile comise de trupele ruse de la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie. Cele 47 de state membre ale Consiliului urmează să voteze un proiect de rezoluţie care cere o „anchetă” a comisiei internaţionale a ONU cu privire la gravele încălcări ale drepturilor omului.

Prim-adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Emina Djaparova, a declarat că „lista crimelor rusești este interminabilă” și că bombardamentele fac parte din viața de zi cu zi a ucrainenilor.

„Mii de persoane din ţara mea şi-au pierdut viaţa”

În cadrul dezbaterilor, mai mulți mulți diplomați ai unor țări aliate Ucrainei și-au exprimat oroarea față de suferințele prin care trece poporul ucrainean.

„Mii de persoane din ţara mea şi-au pierdut viaţa. Bombardamentele şi tirurile ruse fac partea din viaţa noastră zilnică”, a declarat Emina Djaparova, în deschiderea dezbaterilor, preluat de Digi24.

„Torturile şi dispariţiile forţate, violenţele sexuale şi de gen, lista crimelor ruseşti este interminabilă”, a denunţat ea.

„Agresiunea rusă este însoţită, în fiecare zi, de descoperiri din ce în ce mai macabre şi greu de suportat”, a afirmat ambasadorul francez Jérôme Bonnafont.

„Amploarea execuţiilor ilegale, inclusiv indiciile de execuţii sumare în zonele situate la nord de Kiev este şocantă”, a declarat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

Vladimir Putin ar putea ajunge în închisoare

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a susținut cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă invazia rusă și înființează o comisie care să investigheze presupusele crime de război și crime împotriva umanității, potrivit BBC.

Rusia a rămas complet izolată, doar un alt stat membru – Eritreea, votând împotriva rezoluției.

O comisie de anchetă este cel mai înalt nivel de investigație pe care consiliul îl poate ordona – există una pentru Siria, acum va exista una pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.

Rezultatul votului – 32 pentru, 2 împotrivă și 13 abțineri – este o umilință pentru Moscova.

Vladimir Putin riscă să ajungă în închisoare pentru crime de război comise de forțele ruse în Ucraina, a declarat secretarul britanic al Justiției.

Dominic Raab, care este și viceprim-ministru al Marii Britanii, a fost întrebat la Times Radio dacă vede semne conform cărora invazia s-au putea încheia cu Vladimir Putin „închis pentru crime de război”.

El a spus: „Cred că este un risc foarte real pe care trebuie să-l ia acum în considerare (n.r. Vladimir Putin)”.

Urmăriți B1TV.ro și pe