„Lista crimelor rusești este interminabilă”. Ucraina a denunțat infracțiunile comise de forțele rusești la ONU

„Lista crimelor rusești este interminabilă”. Ucraina a denunțat infracțiunile comise de forțele rusești la ONU
„Lista crimelor rusești este interminabilă”. Foto: captura video.

Ucraina a denunțat la ONU abuzurile comise de trupele ruse de la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie. Cele 47 de state membre ale Consiliului urmează să voteze un proiect de rezoluţie care cere o „anchetă” a comisiei internaţionale a ONU cu privire la gravele încălcări ale drepturilor omului.

Prim-adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Emina Djaparova, a declarat că „lista crimelor rusești este interminabilă” și că bombardamentele fac parte din viața de zi cu zi a ucrainenilor.

„Mii de persoane din ţara mea şi-au pierdut viaţa”

În cadrul dezbaterilor, mai mulți mulți diplomați ai unor țări aliate Ucrainei și-au exprimat oroarea față de suferințele prin care trece poporul ucrainean.

„Mii de persoane din ţara mea şi-au pierdut viaţa. Bombardamentele şi tirurile ruse fac partea din viaţa noastră zilnică”, a declarat Emina Djaparova, în deschiderea dezbaterilor, preluat de Digi24.

„Torturile şi dispariţiile forţate, violenţele sexuale şi de gen, lista crimelor ruseşti este interminabilă”, a denunţat ea.

„Agresiunea rusă este însoţită, în fiecare zi, de descoperiri din ce în ce mai macabre şi greu de suportat”, a afirmat ambasadorul francez Jérôme Bonnafont.

„Amploarea execuţiilor ilegale, inclusiv indiciile de execuţii sumare în zonele situate la nord de Kiev este şocantă”, a declarat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

Vladimir Putin ar putea ajunge în închisoare

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a susținut cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă invazia rusă și înființează o comisie care să investigheze presupusele crime de război și crime împotriva umanității, potrivit BBC.

Rusia a rămas complet izolată, doar un alt stat membru – Eritreea, votând împotriva rezoluției.

O comisie de anchetă este cel mai înalt nivel de investigație pe care consiliul îl poate ordona – există una pentru Siria, acum va exista una pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.

Rezultatul votului – 32 pentru, 2 împotrivă și 13 abțineri – este o umilință pentru Moscova.

Vladimir Putin riscă să ajungă în închisoare pentru crime de război comise de forțele ruse în Ucraina, a declarat secretarul britanic al Justiției.

Dominic Raab, care este și viceprim-ministru al Marii Britanii, a fost întrebat la Times Radio dacă vede semne conform cărora invazia s-au putea încheia cu Vladimir Putin „închis pentru crime de război”.

El a spus: „Cred că este un risc foarte real pe care trebuie să-l ia acum în considerare (n.r. Vladimir Putin)”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - S-a enervat Hulk. Actorul Mark Ruffalo, după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul: „Separarea dintre stat și biserică a fost distrusă. Trebuie să luptăm” / Barack Obama îndeamnă la proteste
00:00 - Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
23:43 - Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită” pentru că nu a lămurit acuzațiile de plagiat, iar judecătorul care l-a ”salvat” se pensionează. Emilian Isăilă: Din perspectivă etică și morală, lucrurile nu s-au rezolvat (VIDEO)
23:39 - Cristina Ich vorbește deschis despre relația cu fiul lui Victor Pițurcă: „A fost o perioadă în care efectiv îmi venea să fug de acasă”
23:18 - Sebastian Dobrincu, pierderi mari în afaceri. Ce se întâmplă cu averea tânărului milionar
23:04 - Capră – eroină în Ucraina: a declanșat mai multe grenade și a rănit aproximativ 40 de soldați ruși
22:55 - Una dintre marile țepe de pe litoralul românesc. Metoda cunoscătorilor pentru a nu se lăsa păcăliți
22:52 - Cristian Popescu Piedone va primi o sumă imensă de bani de la Direcția Națională Anticorupție
22:38 - Diplomația rusă – reacții contradictorii la decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderarea la UE
22:26 - Aurescu, după ce R.Moldova a devenit candidat pentru aderarea la UE: „Se datorează în foarte bună măsură și eforturilor României, mai ales ale președintelui” / Cum a contribuit România la noul Concept Strategic al NATO (VIDEO)