Ministrul mediului din Franța îndeamnă la restricții pentru a evita o criză a apei: „Tragem un semnal de alarmă”

Ministrul mediului din Franța îndeamnă la restricții pentru a evita o criză a apei: „Tragem un semnal de alarmă”
Ministrul francez al mediului, Christophe Bechu. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cei 100 de prefecți din departamentele Franței nu ar trebui să ezite să adopte decrete rapide care restricționează utilizarea apei locale, având în vedere nivelurile alarmant de scăzute ale apelor subterane, a declarat ministrul francez al mediului, Christophe Bechu, luni, potrivit Reuters.

Ministrul francez al mediului, îndemn la restricții pentru a evita o criză a apei

„Tragem un semnal de alarmă, dată fiind situația în care ne găsim acum, deoarece ne apropiem de sfârșitul a ceea ce este de obicei perioada de reumplere a pânzelor freatice”, a afirmat ministrul francez al mediului.

Înainte să facă această declarație, Christophe Bechu a avut o videoconferință cu prefecții pentru a evalua situația generală a apei din țară, în condițiile în care Franța se confruntă cu cea mai uscată iarnă după 1959.

Serviciile meteorologice franceze anticipează ploi până la 15 martie, iar Ministerul francez al mediului se va consulta cu prefecții după acea dată pentru a vedea cum evoluează situație.

„Ne punem speranțe reale în zilele următoare, când sunt prognozate ploi peste cea mai mare parte a Franței, dar nu peste tot, și avem preocupări serioase pentru bazinul mediteranean și coridorul Rhone”, a adăugat oficialul.

Departamentele Pyrenees Orientales, Bouches-du-Rhone, Var și Ain, din sudul și estul Franței, sunt în prezent sub cod galben sau, după caz, cod portocaliu de secetă, arată site-ul guvernamental Propluvia.

Numărul departamentelor franceze care se confruntă cu un soi de secetă va ajunge la 12 până la sfârșitul săptămânii, estimează ministrul Christophe Bechu.

Nivelurile scăzute ale apei din vara trecută au afectat producția hidroelectrică și au forțat reducerea producției de energie de la centralele nucleare ale Franței, care folosesc apa râului pentru răcirea reactoarelor.

În unele zone ale Franței au avut loc și sistări ale apei potabile, ceea ce ministrul mediului spune că își dorește să evite în acest an.

Astfel, Bechu i-a îndemnat pe prefecți „să nu exagereze, ci să reacționeze mai rapid”, având în vedere că „o întârziere de câteva zile” între anunțul oficial al unei alerte de secetă și restricții ar putea face diferența.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`