NATO va monitoriza migrația ca risc de instabilitate pentru statele membre, arată noul Concept Strategic al Alianței

NATO va monitoriza migrația ca risc de instabilitate pentru statele membre, arată noul Concept Strategic al Alianței
Imagine surprinsă la Edirne, Turcia, în martie 2020, când mai mulți refugiați sirieni așteptau să treacă frontiera Greciei și, implicit, a UE. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Depo Photos/ABACA

Migrația neregulată în masă se numără printre „amenințările hibride” pe care puterile ostile le pot folosi pentru a submina stabilitatea țărilor NATO, declară Alianța Nord-Atlantică în Conceptul Strategic pe care l-a agreat miercuri la Summitul de la Madrid, potrivit Reuters.

Includerea amenințărilor de acest gen a fost o solicitare explicită a statelor membre de la marginea Alianței, inclusiv a Spaniei, gazda Summitului, care și-au văzut vecinii folosind migrația ca armă de presiune politică.

Criza care a avut loc anul trecut la frontiera Poloniei cu Belarus este doar unul dintre exemple.

NATO va monitoriza migrația ca risc de instabilitate pentru statele membre

Noul Concept Strategic al NATO menționează în două rânduri migrația drept un element de monitorizat în următorul deceniu și indică spre flancul sudic ca fiind o nouă sursă de riscuri la adresa stabilității.

„Conflictul, fragilitatea și instabilitatea dn Africa și din Orientul Mijlociu afecteză în mod direct securitatea noastră și securitatea partenerilor noștri”, se arată în document.

Aliații au convenit că zone care dau spre sudul NATO, în mod special Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Sahel, se confruntă cu provocări de securitate, demografice, economice și politice interconectate ce sunt stimulate de puteri externe.

„Această situație oferă teren fertil pentru proliferarea grupărilor armate non-statale, inclusiv a organizațiilor teroriste. Permite, de asemenea, ingerința destabilizatoare și coercitivă a competitorilor strategici”, se mai arată în același document.

Cel puțin 23 de migranți au murit și mulți alții au fost răniți, vineri, într-o tentativă de a pătrunde în enclava spaniolă Melilla, care are frontieră cu Maroc.

Tragedia a stârnit dezbateri aprinse în ceea ce privește posibilitatea de a aplica Articolul 5 al NATO pentru a apăra Melilla și cealaltă exclavă spaniolă de pe teritoriul continentului african, Ceuta, în condițiile în care acestea se află în afara ariei pe care Alianța o consideră teritoriul său.

Terminologia din noul Concept Strategic al NATO spulberă orice fel de îndoială, spune o sursă de nivel înalt din guvernul spaniol, care a precizat că documentul include explicit exclavele sudice ale Spaniei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`