New York Times: Zelenski a promovat din nou, la Davos, proiectul de pace respins deja de Rusia. Ministrul de externe elvețian, Ignazio Cassis, e de părere că și Rusia trebuie să participe la discuțiile despre pace

New York Times: Zelenski a promovat din nou, la Davos, proiectul de pace respins deja de Rusia. Ministrul de externe elvețian, Ignazio Cassis, e de părere că și Rusia trebuie să participe la discuțiile despre pace

Cu luptele în continuare în curs de desfășurare în Ucraina și o linie a frontului care abia s-a schimbat în mai bine de un an, președintele țării, Volodymyr Zelensky, s-a îndreptat marți către Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, pe fondul mai multor discuții diplomatice despre o posibilă pace, potrivit New York Times.

Care sunt condițiile Ucrainei pentru pace

La forumul Davos, o adunare a elitelor de afaceri și financiare, Zelenski a promovat o inițiativă diplomatică numită Formula Păcii, care a câștigat sprijinul a zeci de țări. Dar aceste țări nu includ Rusia, iar Moscova i-a respins termenii.

Rusia a semnalat prin trimiși informali că președintele Vladimir V. Putin este acum deschis să poarte discuții de încetare a focului. Dar oficialii ucraineni au spus că vor respinge orice armistițiu temporar care vine separat de o înțelegere mai largă între cele două țări, ca nu cumva Rusia să folosească pauza pentru a se regrupa și ataca din nou.

sursă foto: captură YT

Luni, Elveția a fost de acord să facă un pas în față în promovarea planului de pace ucrainean. Elveția va găzdui un summit al țărilor care susțin Formula Păcii în cursul acestui an, a declarat președintele țării, Viola Amherd, după o întâlnire cu Zelenski.

Planul cere o retragere completă a Rusiei de pe întreg teritoriul ucrainean, inclusiv din Crimeea; plata despăgubirilor; și urmărirea penală a crimelor de război. Toate aceste cereri sunt considerate, de către analiștii și chiar politicienii care susțin propunerea, ca fiind inaccesibile, având în vedere actualul echilibru de forțe pe câmpul de luptă.

Propunerea include și pași intermediari, cum ar fi securizarea centralelor nucleare ucrainene, asigurarea exporturilor de cereale și schimbul de prizonieri de război.

Războiul din Ucraina nu a fost subiectul principal de la Davos

Războiul din Ucraina a fost un subiect notabil, dar nu dominant, la Davos în această săptămână. Oficiali guvernamentali și directori de afaceri din întreaga Europă și din întreaga lume au continuat să-și exprime sprijinul pentru Ucraina și își exprimă îngrijorarea că aceasta își pierde sprijinul financiar extern într-un moment critic, dar au făcut, de asemenea, eforturi publice și private pentru a promova încheierea diplomatică a războiului.

Reprezentanții și aliații Ucrainei au muncit din greu pentru a menține războiul în centrul atenției participanților, organizând o serie de evenimente într-o vitrină transformată temporar de-a lungul promenadei principale din Davos.

Sasha Ustinova, un membru al parlamentului ucrainean, a vorbit luni seara la o reuniune bipartizană a membrilor Congresului american. „Ucraina nu va reuși fără sprijinul lumii și mai ales al Statelor Unite”, a spus ea.

Programul de marți de la Davos a inclus o discuție despre importanța strategică a rezervelor minerale ale Ucrainei pentru tranziția Europei la surse regenerabile de energie.

Ucraina se află acum în apărare pe aproape toată linia frontului de 600 de mile și se confruntă cu un plan nepopular prin care ar urma să înroleze aproximativ jumătate de milion de oameni în plus în armată.

O „iluzie” să credem că Rusia va fi de acord cu condițiile stabilite de Ucraina

Ministrul de externe elvețian, Ignazio Cassis, a sugerat că Rusia ar trebui să fie invitată la întâlnirea Formulei Păcii, chiar dacă Moscova este puțin probabil să accepte.

Planul ucrainean reprezintă doar o parte în război, a spus Cassis la o conferință de presă duminică, iar pozițiile Rusiei ar trebui să fie auzite în cele din urmă. Ar fi o „iluzie”, a adăugat el, să credem că Rusia va fi de acord cu condițiile stabilite de Ucraina.
Zelenski a declarat luna trecută că Ucraina va pune în vedere Rusiei, printr-un intermediar, propunerile din planul de pace, după o întâlnire a liderilor care susțin planul.

Această formulare este o ușoară revizuire a insistențelor sale anterioare că Ucraina va negocia doar după eliberarea teritoriului său. Rusia ocupă acum aproximativ 20 la sută din Ucraina.

Zelenski a spus că 83 de țări au participat la o conferință a consilierilor de securitate națională duminică la Davos pentru a conveni asupra unui proiect final al propunerii de pace. „Pentru noi, este foarte important să arătăm că întreaga lume este împotriva agresiunii ruse și că întreaga lume vrea o pace dreaptă”, a spus el.

Ucraina a introdus planul în 2022 și de atunci încearcă să obțină sprijin. După întâlnirea consilierilor de securitate națională, oficialii ucraineni au respins, așa cum au făcut în repetate rânduri, posibilitatea unor discuții care să ducă la un încetare a focului care să înghețe linia frontului actuală.

Ucraina nu vrea armistițiu

Andrii Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, a declarat reporterilor la Davos duminică: „Președintele ucrainean și întreaga sa echipă nu vor accepta și nu vor fi niciodată de acord cu înghețarea conflictului”.

Zelenski a vizitat Elveția la o zi după ce armata sa a anunțat un succes în războiul aerian, doborând un avion radar rusesc și lovind o aeronavă de comandă și control.

Ucraina a lovit ambele avioane în timp ce zburau cu mult în spatele liniei frontului deasupra Mării Azov, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor aeriene, Yurii Ihnat, pentru presa de știri ucraineană, sugerând capacitatea țării de a lovi la distanțe lungi. Armata nu a clarificat cu ce arme a tras. Afirmația ucraineană nu a putut fi confirmată în mod independent.

Avionul radar, un model cunoscut sub numele de A-50, s-a prăbușit, în timp ce avionul de comandă și control, un Il-22, a aterizat pe un aeroport din sudul Rusiei în timp ce era în flăcări, a spus Ihnat.

Luna trecută, Forțele Aeriene Ucrainene au declarat că a doborât cinci avioane de luptă rusești în apropierea liniei frontului, de asemenea, fără a preciza cum a făcut acest lucru. Analiștii militari au sugerat că Ucraina a doborât aeronava cu rachete Patriot furnizate de americani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`