Noi proteste în Belarus: Zeci de mii de oameni au cerut, în stradă, demisia lui Aleksandr Lukaşenko. Peste 100 de arestări (VIDEO)

Noi proteste în Belarus: Zeci de mii de oameni au cerut, în stradă, demisia lui Aleksandr Lukaşenko. Peste 100 de arestări (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ulf Mauder

Zeci de mii de oameni au protestat din nou, duminică, în capitala belarusă, Minsk față de realegerea, la începutul lunii august, a lui Aleksandr Lukaşenko, în funcția de președinte. Peste 100 de persoane au fost arestate în urma manifestațiilor de duminică, potrivit grupului pentru drepturile omului Viasna, informează Associated Press.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, duminică, în Belarus

Zeci de mii de bieloruși au mărșăluit pașnic pe străzile din Minsk, pentru a șasea săptămână la rând, cerând demisa lui Lukaşenko. În același timp, câteva sute de soldați au blocat centrul Capitalei, desfășurând tunuri de apă și transportoare blindate și ridicând bariere din sârmă ghimpată. Proteste au avut loc și în alte câteva orașe, printre care Brest și Grodno. Potrivit organizaţieinonguvernamentale citate, cel puțin 47 de arestări au avut loc și în urma manifestațiilor din alte orașe din Belarus.

Protestatariidin Minsk au purtat steagurile alb-roșii, drapelul național independent al Belarusului, are a fost schimbat în 1995, la începutul mandatului Lukașenko. Alții au afișat imagini în care Lukașenko este înfățișat ca un gândac cu mustață.

De asemenea, manifestanții au purtat portrete ale Mariei Kolesnikova, opozanta belarusă care a fost reținută recent și care se confruntă cu acuzații de subminare a securității statului. Opozanta este în custodia autorităților, iar investigația continuă. Articolul în baza căruia a fost pusă sub acuzare prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 și 5 ani.

Kolesnikova a condus campania lui Viktor Barbariko, un candidat care avea să fie reținut înainte de alegerile din august, iar ulterior s-a alăturat Svetlanei Tihanovskaia, care s-a clasat pe poziția a doua, potrivit rezultatelor oficiale, dar care între timp s-a refugiat în Lituania.

Printr-o declarație transmisă duminică de avocatul ei, Kolsenikova a cerut protestatarilor să nu renunțe.

„Libertatea merită să luptăm. Nu vă fie frică să fiți liberi. Nu regret nimic și aș face din nou același lucru”, a transmis Maria Kolsenikova.

A șasea săptămână de proteste în Belarus, după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko în funcția de președinte

Protestele din fosta republică sovietică au izbucnit pe 9 august după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko pentru un al șaselea mandat de președinte, potrivit rezultatelor oficiale. Opozanții săi acuză că scrutinul a fost manipulat.

După ce în cei 26 de ani în care s-a aflat la putere, a reprimat opoziția și mass-media independente, Lukașenko a respins acum solicitările de dialog venite din partea protestatarilor. Mulți membri ai Consiliului de coordonare format din opoziție pentru a promova o tranziție de putere au fost arestați sau au fugit din țară.

Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyena intervenit în conflictul dinBelarus, transmițând un mesaj ferm de la tribuna Parlamentului European, prin care a anunțat solidaritatea europenilor cu opozanții regimului „ultimului tiran de pe continent”.

„Vreau să spun acest lucru tare și răspicat: Uniunea Europeană este alături de oamenii dinBelarusnu sunt piesele de pe tabla de șah a altcuiva”, a declaratUrsula von der Leyen.

Noi proteste în Belarus: Zeci de mii de oameni au cerut, în stradă, demisia lui Aleksandr Lukaşenko. Peste 100 de persoane au fost arestate