Este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să accepte propunerea SUA de încetare a focului pentru 30 de zile în Ucraina, au declarat pentru Reuters oficiali ruși, potrivit presei ucrainene.
Unul dintre oficiali spune că Rusia trebuie să dicteze termenii de încetare a focului și să primească anumite garanții.
„Este dificil pentru Putin să fie de acord cu acest lucru în forma sa actuală… Putin are o poziție puternică pentru că Rusia avansează”, susține sursa pentru Reuters.
Sursa Reuters a adăugat că, fără garanții, poziția Rusiei s-ar putea slăbi rapid, iar apoi Occidentul ar putea acuza Rusia că nu a reușit să pună capăt războiului.
Kremlinul a răspuns cu prudență la știrile conform cărora Ucraina acceptă armistițiul propus de SUA în timpul discuțiilor de marți din Arabia Saudită, spunând că trebuie să cunoască detaliile discuțiilor înainte de a-și exprima punctul de vedere.
Abordarea atentă reflectă conștientizarea lui Putin cu privire la riscul ca o respingere directă a ofertei să deranjeze eforturile tentativei de normalizare a relațiilor diplomatice între Rusia și SUA.
Observatorii spun că, în loc de o respingere totală, Putin va propune probabil legarea armistițiului de anumite condiții care ar proteja interesele Moscovei.
Armata rusă are inițiativa câmpului de luptă de anul trecut, obținând câștiguri lente, dar constante de-a lungul mai multor secțiuni ale liniei frontului de 1.000 de kilometri (600 de mile). Ritmul progreselor rusești s-a accelerat în toamnă, când forțele Moscovei au capturat cel mai mare teritoriu de la începutul războiului.
Ucraina a încercat să reia inițiativa printr-o incursiune surpriză în regiunea Kursk a Rusiei, care a început în august, încercând să distragă atenția forțelor Moscovei de la ofensiva lor din estul Ucrainei și să obțină câștiguri care ar putea fi schimbate cu zonele ocupate de Rusia în cadrul discuțiilor de pace. Cu toate acestea, incursiunea a deturnat resursele ucrainene de la apărarea regiunii Donețk din est și nu a reușit să oprească avansurile rusești acolo. Acum, forțele ucrainene sunt pe punctul de a-și pierde ultimul cap de pod rămas la Kursk, în urma unei contraofensive rapide a Rusiei.
Moscova a devastat, de asemenea, infrastructura energetică ucraineană cu valuri de rachete și drone, distrugând o mare parte din capacitatea sa de generare a energiei.
Putin a spus în repetate rânduri că o oprire temporară a ostilităților într-un moment în care forțele ruse mențin cu fermitate inițiativa nu le va permite trupelor ucrainene epuizate decât să se odihnească și să se reînarmeze.
„În ceea ce privește soluționarea situației, aș dori să subliniez că nu ar trebui să vizeze un armistițiu scurt – un fel de pauză pentru regruparea trupelor și reînarmare pentru a continua conflictul – ci o pace pe termen lung”, a spus Putin.
Moscova a precizat clar că nu va accepta trupe de la membrii NATO pe teritoriul Ucrainei în cadrul unui posibil acord de pace.