Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că numărul cazurilor de rujeolă ar putea crește la nivel mondial în condițiile în care restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus au afectat programele de vaccinare, informează Reuters, care citează un raport al OMS publicat joi. În 2019, a fost înregistrată o creștere până aproape de 870.000 a numărului îmbolnăvirilor din întreaga lume, acesta fiind cel mai grav bilanț din ultimii 25 de ani. Iar specialiștii estimează că situația s-ar putea agrava și mai mult în 2020.
Milioane de copii din toată lumea sunt expuși, în acest an riscului de a se îmbolnăvi de rujeolă în condițiile în care restricțiile instituite în încercarea de a ține sub control pandemia de COVID-19 au dat peste cap programele de imunizare, se arată în raportul citat.
”Aceste date dau un semnal clar că nu reuşim să protejăm copiii de rujeolă în fiecare regiune a lumii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat de presă.
”În 2020, pandemia de coronavirus a adus provocări programatice crescute, ducând la mai puțini copii care au fost vaccinați și la o supravegherea mai slabă. Progresul către eliminarea rujeolei în timpul și după pandemie va necesita strategii pentru a integra politicile de vaccinare în serviciile esențiale de imunizare, asigurarea în siguranță a serviciilor, implicarea în comunități pentru a recâștiga încrederea în sistemul de sănătate și răspunsul rapid la apariția de focare”, se arată în raportul OMS.
Rujeola este una dintre cele mai contagioase maladii, riscul de infecție fiind mai ridicat decât în cazul COVID-19, al gripei sau al Ebola.
În 2019, au fost înregistrate peste 207.000 de decese din cauza rujeolei. Asta după ce nivelul de imunizare a scăzut sub nivelul de 95%, cel necesar pentru asigurarea protecției comunitare.
Numai în luna noiembrie, există riscul ca peste 94 de milioane de oameni să nu fie vaccinați împotriva rujeolei din cauza suspendării campaniilor de imunizare în 26 de ţări.
În perioada 2000-2016, incidența anuală a rujeolei a scăzut la nivel global. Ulterior, a fost constatată o creștere a incidenței acestei boli contagioase, în perioada 2017-2019, în toate regiunile planetei.
Începând din anul 2000 vaccinarea împotriva rujeolei a împiedicat producerea a aproximativ 25,5 milioane de decese în întreaga lume.
Omenirea se confruntă în acest moment cu o revenire extrem de agresivă a pandemiei de coronavirus. În Europa, de exemplu, spitalele resimt din plin efectele noilor focare de COVID-19. Mai multe națiuni sunt în carantină parțială și speră că restricțiile nou introduse vor fi o replică pe măsură pentru pandemia de coronavirus și efectele sale.