Orașul chinez Dunhuang, acoperit de o furtună de nisip în doar câteva minute (FOTO, VIDEO)

Orașul chinez Dunhuang, acoperit de o furtună de nisip în doar câteva minute (FOTO, VIDEO)
Foto: captură Twitter / Sharing travel

A fost nevoie de doar câteva minute pentru ca o furtună puternică de nisip să facă ravagii în orașul Dunhuang din nord-vestul Chinei. Vântul a creat un zid de nisip cu o înălțime estimată de 100 de metri peste orașul aflat în Provincia Gansu, la marginea Deșertului Gobi, transmite ABC News.

Orașul chinez Dunhuang, acoperit de o furtună de nisip în doar câteva minute (FOTO, VIDEO)

Furtuna de nisip a colorat cerul în galben și a redus vizibilitatea la mai puțin de 5 metri în mai multe zone ale orașului. Autoritățile au impus blocaje rutiere și au oprit traficul pe autostradă, unde circulația devenise practic imposibilă.

Chiar și Beijing a fost afectată de un fenomen asemănător în mai 2021, când valul de praf paraliza traficul și provoca anularea a peste 400 de zboruri pe principalele aeroporturi din capitala chineză.

Beijing se confruntă frecvent cu furtuni de nisip în lunile martie și aprilie, fiind la rândul său foarte aproape de Deșertul Gobi. O altă cauză este reprezentată de exploatarea forestieră și de eroziunea solului din nordul Chinei.

Autoritățile chineze au plantat un „mare zid verde” de copaci, în speranța că astfel vor reuși să împiedice valurile de praf. În plus, China a încercat să creeze coridoare aeriene care să canalizeze vântul și să permită prafului și altor poluanți să treacă mai rapid.

Acțiunile au redus intensitatea furtunilor, dar expansiunea orașelor și a zonelor industriale a pus o presiune constantă pe mediul Chinei.

Dunhuang a fost cândva o garnizoană de frontieră pe Drumul Mătăsii, orașul fiind cunoscut astăzi mai degrabă pentru peșterile Mogao, un ansamblu de 492 de grote decorate cu fresce și statui budiste.

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților