Parchetul European avertizează România cu privire la un risc ridicat de fraudă în contractele cu fonduri europene / Dosar cu prejudiciu de 4,3 milioane de euro și cu legături cu mafia italiană

Parchetul European avertizează România cu privire la un risc ridicat de fraudă în contractele cu fonduri europene / Dosar cu prejudiciu de 4,3 milioane de euro și cu legături cu mafia italiană
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European (EPPO) anunță că a introdus acuzații împotriva a patru suspecți, despre care se presupune că fac parte dintr-un circuit criminal cu legături cu grupuri mafiote italiene, pentru fraudă cu subvenții de 4,3 milioane de euro care implică fonduri europene și naționale.

Anchetă de amploare a EPPO

Se susține că inculpații au format un grup infracțional cu alți suspecți pentru a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. În schimbul emiterii scrisorilor, suspecții ar fi încasat sume mari de bani.

Se crede că aceștia au efectuat această schemă frauduloasă în numele unor companii înregistrate în Cehia și Letonia, care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanție și nici resursele financiare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Utilizarea acestor documente a avut ca rezultat un câștig ilicit de aproximativ 4,3 milioane de euro, majoritatea din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional.

Aceste rechizitorii sunt rezultatul mai multor investigații în scheme penale care au folosit același modus operandi, în urma perchezițiilor domiciliare în România și Franța în mai 2023. Anterior, în 2023, alți suspecți au fost puși sub acuzare și în prezent așteaptă judecarea. Anterior, au fost confiscate bunuri de 450 000 de euro.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă între patru și 15 ani de închisoare.

Pe baza principiului cooperării loiale, EPPO a alertat Ministerul Investițiilor și proiectele europene din România despre existența unor posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene, care au ca rezultat un nivel de protecție semnificativ redus al intereselor financiare ale UE în România. Potrivit tipologiilor identificate în mai multe cazuri, elementele care au generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanțare europeană au constat în utilizarea scrisorilor de garanție emise de entități fictive, sau care nu aveau dreptul de a emite astfel de documente. În consecință, pe baza unor astfel de documente false au fost câștigate o serie de proceduri publice și au fost deschise mai multe anchete de către EPPO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)
20:52 - Ilie Bolojan: Trebuie să discutăm deschis despre un singur candidat al coaliției la prezidențiale. Eu nu îmi doresc să candidez
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”