Poliția, mobilizată în Mykonos şi Ios să supravegheze respectarea regulilor anti-COVID, după ce 13 insule greceşti extrem de populare printre turiști au ajuns pe lista roșie a ECDC

Poliția, mobilizată în Mykonos şi Ios să supravegheze respectarea regulilor anti-COVID, după ce 13 insule greceşti extrem de populare printre turiști au ajuns pe lista roșie a ECDC
Foto: Pixabay

Grecia a început să-și mobilizeze unitățile de poliție în principalele insule destinaţii turistice, pentru a se asigura de respectarea măsurilor menite să limiteze răspândirea infecției cu coronavirus. Asta în contextul în care Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) le-a recomandat turiștilor să evite călătoriile în Mykonos, Santorini, Rhodos şi alte zece insule greceşti, din cauza numărului tot mai mare de contaminări.

Polițiști, trimiși să supravegheze respectarea regulilor anti-COVID în Mykonos şi Ios

Avertizarea emisă de ECDC vizează 13 insule grecești vizitate anual de milioane de turiști. Între ele, Mykonos, Santorini, Rhodos. Centrul consideră că aici riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este ridicat.

De altfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a plasat Grecia în zona roșie, ceea ce înseamnă că, începând de duminică, persoanele care sosesc în România din Grecia vor trebui să stea în carantină dacă nu fac dovada vaccinării anticoronavirus.

Grecia a trimis agenți de poliție în principalele insule destinaţii turistice, bănuiala fiind că unii antreprenori locali nu respectă măsurile sanitare.

„Hotelurile şi pensiunile de familie aplică regulile cu conștiinciozitate, dar în baruri e o aglomerație mai mare decât am vrea să vedem, mai ales în ceea ce priveşte tinerii… Aşa că vrem să ne asigurăm că e păstrat un echilibru”, a declarat Haris Theoharis, ministrul elen al Turismului, citat de The Guardian.

Aproximativ 186 de poliţişti au fost trimişi doar în Mykonos. În 2020, tot an de pandemie, acolo erau 56. Alţi 30 de poliţişti, sprijiniţi de oficiali din apărare şi agenţi sub acoperire, au fost trimişi în Ios.

Adjunctul ministrului Protecţiei civile, Nikos Hardalias, a spus că Mykonos şi Ios sunt „la un pas” de restricţii suplimentare şi că situaţia în insulele Zakynthos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros şi Rodos e, de asemenea, îngrijorătoare.

Totul, în contextul în care Grecia se bazează extrem de mult pe turism pentru redresarea economică. Țara a înregistrat până acum peste 485.000 de infectări cu coronavirus și circa 13.000 de decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe