Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război

Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război
Foto: Hepta - Konstantin Mihalchevskiy

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat luni că au fost identificaţi 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război în Ucraina, conforrm The Kiev Independent.

Au fost înregistrate 11.600 de crime de război

Potrivit declaraților făcute de procurorul general, trei dintre militari sunt deja judecaţi în Ucraina. Aceasta a specificat că este vorba despre soldaţi care au tras asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov.

În total, au fost înregistrate 11.600 de crime de război, a menționat Irina Venediktova.

Alţi 620 de suspecţi căutaţi din alte motive, printre care „militari ruşi, politicieni, propagandişti cunoscuţi” se află în Rusia şi pot fi urmăriţi penal în lipsă, a mai subliniat Venediktova la începutul lunii mai, potrivit presei ucrainene.

Primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război de procurorii Ucrainei este Vadim Shysimarin (21 de ani)

Vadim Shysimarin (21 de ani), comandantul Diviziei de Tancuri Kantemirovskaya a armatei ruse, care în prezent se află în custodia autorităților ucrainene, a fost trimis în judecată primul, fiind acuzat că a ucis un bărbat în vârstă de 68 de ani.

Procurorii ucraineni spun că sergentul rus ar fi comis crima pe 18 februarie, în satul Chupakhivka din regiunea Sumy. El este acuzat că a condus o mașină furată în care se mai aflau alți patru soldați ruși, alături de care fugea de luptătorii ucraineni, și că a împușcat mortal un om care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon.

I s-a ordonat „să ucidă un civil astfel încât acesta să nu îi raporteze la apărătorii ucraineni”, susțin procurorii ucraineni.

„El este aici (în Ucraina), îl avem”, a declarat Venediktova, din sediul său extrem de fortificat de la Kiev.

„Procurorii și anchetatorii SBU (serviciul secret ucrainean, n.r.) au adunat suficiente probe cu privire la implicarea sa în încălcarea legilor și cutumelor războiului, combinată cu o crimă premeditată. Pentru aceste acțiuni, el riscă 10 până la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață”, a adăugat un purtător de cuvânt din Parchetul general al Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe