Un raport al FBI și al Departamentului pentru Securitate Internă din SUA dezvăluie că serviciile ruse de informaţii, civile şi militare, au acționat sub identităţi false pentru a lansa atacuri informatice în Statele Unite, inclusiv asupra unui partid politic, informează News.ro. De asemenea, raportul ar da de înțeles că hackerul Guccifer 2.0, care susţine că este român, dar al cărui nume nu a fost menționat explicit, ar fi, în realitate, un proiect al serviciilor de la Moscova, notează de ştiri Ouest France, preluat de Euractiv.
“În unele cazuri, serviciile ruse de informaţii s-au deghizat drept păţi terţe, ascunzându-se în spatele unor identităţi online false, menite să determine victima să atribuie greşit sursa atacului”, se arată în raportul citat.
“Guvernul american confirmă că doi actori diferiţi din serviciile ruse de informaţii au participat la intruziunea vizând un partid politic american. Primul actor, cunoscut ca Advanced Persistent Threat (APT) 29, a spart sistemele partidului în vara lui 2015, în timp ce al doilea, cunoscut ca APT28, le-a spart în primăvara lui 2016. (…) Activitatea (serviciilor de informaţii ruse – n.r.) face parte din campania în curs de operaţiuni informatice orientate împotriva Guvernului american şi cetăţenilor săi”, au mai menționat autorii raportului.
Atacurile asupra serverelor Partidului Democart din SUA au fost revendicate, în vara anului trecut de Guccifer 2.0. În acest context, compania de securitate informatică Crowdstrike, angajată de democrați pentru a analiza atacul informatic a prezentat ipoteza conform căreia Guccifer 2.0. ar fi, de fapt, proiectul hackerilor ruşi susţinuţi de statul rus.
La rândul său, un expert în securitate informatică de la King’s College London, Thomas Rid, a afirmat că “este mai degrabă probabil” ca întregul atac vizând Partidul Democrat, inclusiv rolul lui Guccifer 2.0, să fi fost orchestrat se spioni ruşi.
Reprezentanții CIA și FBI sunt de părere că atacurile care au vizat Partidul Democrat au fost orchestrate de hackeri ruși și au fost menite să-l ajute pe Donald Trump să câștige teren în cursa electorală pentru Casa Albă. De asemenea, se consideră că hackerii au acţionat la ordinele statului rus, deși nu există vreo dovadă a implicării personale a lui Vladimir Putin în această chestiune.
Acuzațiile au fost respinse atât de Rusia, cât și de Donald Trump.