Războiul din Ucraina a afectat puternic economia țării: „Este terifiant. Nu mai avem o treime din economie”

Războiul din Ucraina a afectat puternic economia țării: Este terifiant. Nu mai avem o treime din economie
Trucul perfect inventat de o femeie britanică pentru a face economie

Armata din Rusia a distrus 30% din infrastructura Ucrainei, producând astfel pagube în valoare de 100 de miliarde de dolari, arată datele de la sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, pierderile totale pentru economie, au ajuns deja la aproximativ 600 de miliarde de dolari. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, au fost spulberate toate planurile economice ale țării în cauză.

Peste jumătate dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt în prezent închise

În urma războiului din Ucraina,  peste cinci milioane de oameni au fost forțați de aceste circumstanțe să fugă din țară. De asemenea, peste jumătate dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt în momentul de față închise, potrivit Digi24.ro.

Totodată, conform estimărilor făcute de Banca Mondială, economia Ucrainei se va contracta cu 45% în 2022, conform Kyev Independent.

Despre acest fapt, directorul adjunct al Centrului pentru Strategie Economică, Maria Repko, a spus că „Acest lucru este deja terifiant. Aceasta înseamnă că nu mai avem o treime din economia noastră”.

Probleme în sectorul auto, după declanșarea crizei din Ucraina

Industria auto se numără printre cele mai afectate industrii, după izbucnirea războiului din Ucraina. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a avut un dialog cu reprezentanții Dacia, de la Mioveni, cu privire la perspectivele din domeniu.

„Ministerul Economiei menține un dialog constant cu cei din conducerea Dacia Mioveni, dar am vrut să discut și cu salariații pentru că ştiu că atât criza sanitară, cât şi creșterea prețului energiei le-a afectat activitatea în aceeaşi măsură”, a scris ministrul pe Facebook.

În acest moment, prioritatea o reprezintă menținerea locurilor de muncă, susține oficialul guvernului.

„Avem în vedere mai multe soluții, dar pentru început luăm în calcul necesitatea prelungirii Kurzarbeit până la sfârșitul anului, o măsură care a funcționat în perioada stării de alertă şi care a acoperit 75% din salariile oamenilor de la bugetul de stat. Prioritatea este menținerea oamenilor pe posturi”, a continuat el.

„Dacia a fost unul dintre primii reprezentanți ai industriei care a participat în task-force-ul organizat de Ministerul Economiei ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, implicit a impunerii de sancțiuni împotriva Rusiei”, a adăugat ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`