Ministrul german al Economiei: Vom fi mai săraci din cauza războiului din Ucraina, dar e un preț mic față de suferința ucrainenilor. Ei mor, sunt bombardați, noi avem o inflație mare

Ministrul german al Economiei: Vom fi mai săraci din cauza războiului din Ucraina, dar e un preț mic față de suferința ucrainenilor. Ei mor, sunt bombardați, noi avem o inflație mare
În imagine: Robert Habeck, ministrul german al Economiei. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Robert Habeck, ministrul german al Economiei, a declarat că țara sa va avea de suferit din cauza războiului declanșat de Rusia, dar prețul „e destul de mic în comparație cu suferințele din Ucraina”.

Habeck și colega sa de partid, Annalena Baerbock, ministrul de Externe, au criticat recent faptul că țara lor a știut de implicațiile dependenței energetice de Rusia, după anexarea Crimeei din 2014, dar n-a făcut nimic.

Ministru german: Pierderile pentru economia noastră nu se compară cu suferința ucrainenilor

„Vom fi mai săraci. Nu e posibil ca asta să se termine fără costuri pentru societatea germană. Cred că suntem gata să plătim acest preț, care e destul de mic în comparație cu suferințele din Ucraina”, a declarat Robert Habeck, la postul public de televiziune ZDF, citat de CNN.

Habeck a vorbit apoi despre prețul mult mai mare pe care îl plătesc acum ucrainenii: „Suntem parte a unui război economic și plătim un preț mare, dar care nu se compară cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii. Ei mor, sunt strămutați, bombardați, în timp ce noi avem o inflație mare”.

Miercuri, Germania a emis o „avertizare timpurie” cu privire la o posibilă penurie de gaze naturale. Asta după ce Rusia a declarat că vrea ca livrările să fie plătită în ruble. Ulterior, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelarul german Olaf Scholz că plățile din Europa luna viitoare vor continua să fie în euro.

Miniștrii germani își pun cenunșă-n cap

„Noi, ca europeni, știam încă din 2014 că trebuie să devenim complet independenți de importurile rusești de combustibili fosili (…) Totuși, nu am abordat problema, iar acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”, a declarat recent Annalena Baerbock, ministrul german de Externe și membru al Partidului Verzilor.

Subiectul a fost abordat și de Habeck, colegul ei de partid: „Dacă te uiți înapoi, aproape că nu poți înțelege cum am putut fi atât de orbi să nu vedem asta. (…) Trebuie să recunoaștem că am acționat greșit în trecut”.

Scholz: Întreruperea importurilor de energie din Rusia va arunca Europa în recesiune

Recent, Olaf Scholz a avertizat că o întrerupere a importurilor de energie din Rusia va arunca toată Europa în recesiune.

„Vom încheia această dependență de gazul, petrolul și cărbunele rusesc cât de repede putem, dar să facem acest lucru de pe o zi pe alta ar însemna să ne aruncăm țara, dar și toată Europa, într-o recesiune”, a spus Scholz, punctând că „sute de mii de locuri de muncă vor fi în pericol, iar industrii întregi vor ajunge la marginea prăpastiei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe